Szerbia EU-tagjelölt lett - belgrádi lapreakciók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megérkezett a tagjelöltség, Szerbia az Európai Unió (EU) tagjelöltje lett - ilyen és hasonló címekkel jelentek meg pénteken reggel a belgrádi újságok, beszámolva arról, hogy valamivel éjfél előtt Brüsszelből befutott a hír: az EU csúcsértekezletének résztvevői megadták Szerbia számára az annyira várt tagjelölti státuszt.

A legtalálóbban talán a Vecernje Novosti című napilap fogalmazott: Európa megnyílt, azaz - szabadabb fordításban - Európa kitárta kapuit Szerbia előtt. Az újság ugyancsak címoldalon emelte ki Herman Van Rompuynak, az uniós kormányfői tanács elnökének a szavait, amely szerint mindez "a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben kifejtett erőfeszítéseknek köszönhető".

A Politika című újság tényszerűen közli a hírt: "Szerbia az EU tagjelöltje lett". Az első oldalas, háromhasábos cikk alcíme már sokat mondóbb: "Azzal, hogy alig néhány órával az EU csúcsértekezlete előtt Szerbia és Románia aláírta a kisebbségek jogairól szóló egyezményt, elhárult a tagjelöltség utolsó akadálya is".

A Danas című újság Megérkezett a tagjelöltség címen harangozta be első oldalán a brüsszeli hírt, megállapítva, hogy az Európai Tanács úgy döntött: Szerbia kiérdemelte az uniós tagságot. A lap kiemeli még, hogy "Brüsszelben jegyzőkönyvet írtak alá a Szerbiában élő román nemzeti kisebbség jogairól", továbbá, hogy a "csatlakozási tárgyalások kezdetét talán még az év végéig kitűzik és ezek a megbeszélések 2013 első felében fognak megkezdődni". 

A Press című újság címoldalán csak rövid hírben tájékoztat az eseményről, az újság belső oldalain viszont annál nagyobb teret ad az eseménynek, egyetlen egy szót emelve ki a kétoldalas beszámolónak: Tagjelöltség. Az újság diplomáciai körökre hivatkozva úgy értesült, hogy "Románia azért ódzkodott a Szerbiának nyújtott támogatás megadásától, hogy kieszközöljön magának (Brüsszeltől) 3,5 milliárd eurós segélyt". 

A Blic című újság első oldalas szalagcímben közli olvasóival a tagjelöltségről szóló hírt, majd belső oldalain részletesen taglalja a tagjelölti státusz mibenlétét. Az újság úgy értesült, hogy a "csatlakozási tárgyalások kitűzésének időpontjával Brüsszel mindaddig vár, amíg Szerbiában nem zajlanak le a választások".