Cáfolják Merkelék, hogy összebeszéltek Hollande ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A berlini kormány cáfolta a Der Spiegel című német hetilap értesülését, amely szerint négy európai uniós konzervatív vezető megállapodott abban: nem fogadják Francois Hollande-ot, a francia szocialisták elnökjelöltjét. A hetilap vasárnap azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár Mario Monti olasz és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megegyezett abban: nem fogadják a baloldali francia elnökjelöltet, akinek a közvélemény-kutatások szerint jó esélye van arra, hogy megnyerje a választást Nicolas Sarkozy ellen.

Az újság beszámolója szerint a konzervatív kormányfőket felháborította, hogy Hollande közölte: megválasztása esetén felülvizsgálja a frissen elfogadott uniós fiskális paktumot.

A német-olasz-spanyol bizalmas megállapodáshoz David Cameron brit miniszterelnök is csatlakozott, aki nem írta alá ugyan az euró stabilizálását tekintve kulcsfontosságúnak ítélt kormányközi szerződést, de szintén Sarkozy győzelmét kívánja - írta a Der Spiegel.

A berlini kormány egyik szóvivője vasárnap leszögezte: minden egyes EU-s kormányfő saját maga dönt arról, hogy fogadja-e Hollande-ot. Németországban most nincs tervben ilyen találkozó - tette hozzá. Sajtójelentések szerint Róma is cáfolt, olasz kormánykörökben alaptalan találgatásnak minősítették a Der Spiegel írását.

Merkel pártja, a CDU tervei szerint a kancellár aktívan részt vesz a francia elnökválasztási kampányban. A Franciaországban igen népszerű - egy minapi felmérés szerint Sarkozy-nél jóval kedveltebb - német kormányfő a tervek szerint a konzervatív jelölt több rendezvényén is felszólal a kampány hajrájában. Ugyanakkor Sigmar Gabriel, a német szociáldemokraták elnöke Hollande kampányát támogatja majd személyes fellépéssel.

A német külügyminiszter ezzel kapcsolatban visszafogottságra intette a pártokat egy vasárnapi interjúban. "A német pártpolitikai vitákat nem Franciaországban kell lefolytatni" - mondta Guido Westerwelle a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban. A liberális politikus hozzátette: a berlini kormány remekül működik együtt a mostani francia vezetőkkel, "de nem hagyunk kétséget afelől, hogy Németország kiválóan dolgozik majd együtt bármely kormánnyal, amelyet a francia nép megválaszt".