Aszad titkos irataihoz jutott hozzá az al-Dzsazíra

Aszad titkos irataihoz jutott hozzá az al-Dzsazíra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hozzájutott a szíriai elnök számára összeállított, több száz oldalnyi titkos dokumentumhoz a belső konfliktusról - közölte a tv szerkesztősége.

Az iratokat a hírszerzési és belbiztonsági főnökök készítették az egyesített válságkezelő központban Bassár al-Aszadnak, és ezek alapján születtek az operatív döntések és utasítások. A dokumentumokat egy Törökországba szökött belbiztonsági szakértő vitte magával külföldre. Fény derül belőlük a válságközpont működésére és arra, hogy az emberei szándékosan túl szép képet festenek a helyzetről az elnök számára.

Az egyikből kiderül, hogy a rendszer kétségbeesetten igyekszik ellenőrzése alatt tartani a fővárost, Damaszkuszt, egy másikban pedig részletes utasítások vannak a tiltakozások szétzúzására Aleppóban és Idlíbben. 

Az al-Dzsazíra szerint Damaszkuszban helyi idő szerint este hétkor minden nap összeülnek a hírszerzési és állambiztonsági vezetők, áttekintik, hogy mi történt az országban azon a napon, s elkészítik a másnapra szóló terveket és utasításokat. Ezek a következő reggel az elnök elé kerülnek, aki személyesen írja alá őket, és adja ki a parancsot a végrehajtásukra.

A dokumentumokat kijuttató, Abdel Madzsid Barakat nevű személy ebben a válságközpontban dolgozott hónapokon keresztül - mondta az al-Dzsazíra.

Bassár el-Aszad elnök és felesége a februári szíriai népszavazáson
©