Százmilliók betegszenek meg mérgezett ételtől Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Minden évben több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása miatt - hangzott el egy hétvégi, élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos konferencián. Ez az adott a baktériummal illetve élősködőkkel szennyezett, valamint a káros adalékokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó ételekre vonatkozik.

Az élelmiszer-biztonság kérdése évek óta komoly problémát jelent a kelet-ázsiai országban, ahol a termelők többsége a minél nagyobb profit reményében gyenge minőségű árut kínál jó minőségű áruként feltüntetve – írják a sina.com hírportálon.

Kivételt a kérdésben a nagy nemzetközi áruház- és étteremláncok sem jelentenek: idén már a McDodald's, a Carrefour, tavaly év végén a Wal-Mart cégeket is szabályszegésen érték. A legutóbbi hónapokban ruhafestéket, tintát, viaszt és mérgező vegyi anyagokat is találtak egyes élelmiszerekben.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tavaly év végi felmérése szerint a kínai lakosság az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok listáján.

A kínai vezetők a minőségi előírások és az azok megszegéséért kiszabható büntetés szigorításával harcolnak az élelmiszerbiztonság növeléséért. A fővárosban, Pekingben azt tervezik, hogy egy életre eltiltják az élelmiszer- és a hozzá kapcsolódó iparágaktól azokat, akiket élelmiszerhamisításon kapnak.

Országos szinten félszáz adalékanyag betiltása és a használható adalékanyagok jobb szabályozása szerepel a sürgős teendők listáján.