Berlinben óránként legalább egy lakásba betörnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Berlinben egyetlen év alatt több mint 25 százalékkal nőtt a lakásbetörések száma, a német fővárosban így tavaly már minden egyes órára legalább egy betörés jutott - írta csütörtökön a Bild című német lap.

A beszámoló szerint 2011-ben összesen 494 385 bűncselekményt regisztráltak Berlinben, ami 4,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A felderítési arány romlott, az ismertté vált bűncselekmények 46,1 százalékában sikerült megállapítani az elkövetéssel gyanúsítható személyek kilétét és elfogni őket, ami 2 százalékos csökkenés 2010-hez képest.

A 3,5 milliós városban kiugró mértékben nőtt a lakásbetörések száma, tavaly 11.006 lakást törtek fel, 26,3 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Naponta átlagosan 30 lakásba törtek be, vagyis minden órára jutott legalább egy betörés.

Az úgynevezett utcai bűnözés - a közterületen elkövetett személy elleni támadások és rablások, gépkocsi- és kerékpárlopások - is növekedett, az ebbe a kategóriába tartozó bűncselekmények száma 8,8 százalékkal 114 303-ra nőtt. A gyújtogatások száma 28,5 százalékkal 1 090-re ugrott fel. Ugyancsak messze átlagon felüli mértékben nőtt a politikai indíttatású bűncselekmények között a baloldali szélsőségesekkel összefüggésbe hozható esetek száma, és emelkedett egyebek között az emberölések, emberölési kísérletek és halált okozó testi sértések száma is - írta a Bild a berlini rendőrség egyelőre nem nyilvános, április végén bemutatni tervezett 2011-es bűnügyi statisztikájára hivatkozva.