Durvul a francia elnökválasztási kampány

Durvul a francia elnökválasztási kampány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A nürnbergi náci nagygyűlésekhez hasonlította Nicolas Sarkozy francia államfő legutóbbi választási tömegdemonstrációját Jean-Marie Le Pen. A francia szélsőjobboldal korábbi vezetője az elnök monogramjából a nemzetiszocializmus rövidítését vélte kiolvasni.

"NS: nemzetiszocializmus. Jaj, elnézést, a múltkor a (Concorde) teret nézve, azt hittem, hogy Nürnbergben vagyunk, az NS rövidítéssel" - mondta csütörtökön a Nemzeti Front egykori elnöke az LCP parlamenti csatorna egyik felvétele szerint a jobboldali jelölt múlt vasárnapi, 100 ezres választási nagygyűléséről, amelynek díszletein látható volt Sarkozy monogramja.

A 84 éves Jean-Marie Le Pent már többször elítélték a második világháború történéseivel kapcsolatos kijelentéseiért. Az általa alapított Nemzeti Front vezetését két évvel ezelőtt átadta lányának, Marine Le Pennek, aki az elnökválasztás három nap múlva esedékes első fordulójában a szavazatok 13-15 százalékával a harmadik helyre is esélyes lehet. A politikus apjával ellentétben tartózkodik a nácizmussal kapcsolatos megszólalásoktól, de ő is előszeretettel provokálja riválisait.

"Nicolas Sarkozynek már semmi esélye sincs arra, hogy megnyerje az elnökválasztást. Ő is tudja egyébként, ez most már, így a kampány végén, érződik is rajta. Azt is megmondta, hogy visszavonul a politikától, ha veszít. Nem is merem elképzelni, milyen csatamező lesz itt utána" - fogalmazott csütörtökön a France Inter közszolgálati rádió műsorában a szélsőjobboldali jelölt. Hozzátette: "Na most teljesen felesleges egy olyan valakire szavazni, aki úgyis lelép".

Összefirkált Sarkozy plakát Párizsban
©

Az államfő azonban csütörtökön elsősorban nem a szélsőjobboldali provokációkkal, hanem az esélyesebbnek számító szocialista riválisával, Francois Hollande-dal foglalkozott. "Azt hiszem, én nyugodtan kívánhatok neki sok sikert. De nem fogok haragudni, ha csalódnom kell benne" - ironizált a vesztésre álló Sarkozy.

Az állítólagos jobb- és baloldali összefonódást rendszeresen szóvá tevő Nathalie Arthaud trockista jelölt szerda esti nagygyűlésén pedig úgy vélte: az a tény, hogy a korábbi konzervatív elnök, Jacques Chirac mellett Sarkozy kormányának több, korábbi tagja is jelezte, hogy nem a jelenlegi államfőre, hanem Hollande-ra fog  vasárnap szavazni "annak a bizonyítéka, hogy már ők maguk is tudják, hogy (a szocialisták és a konzervatívok) semmiben nem különböznek".