Szíria: 28-an haltak meg Hamában a jogvédők szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Legalább 28 ember halt meg a közép-szíriai Hamában a kormányerők támadásában - derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának hétfő délutáni veszteségmérlegéből. A központ a tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte az al-Arbaín negyedben és környékén végrehajtott offenzívát, amelynek több sebesültje van.

Rámi Abder-Rahmán, a központ elnöke a francia hírügynökséggel azt is közölte, hogy hétfőn az ország más pontjain további hat személy - öt katona és egy civil - halt meg a kormánycsapatok tüzérségi támadásaiban.

A SANA hivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy "fegyveres terrorista csoportok" Deraa és Hama tartományokban megöltek négy embert, köztük három katonát. Az állami média arról is beszámolt, hogy a libanoni határnál feltartóztattak egy fegyverekkel telerakott autót, amely Szíria területére akart bejutni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton elfogadott határozatában 300 fegyvertelen katonai megfigyelő azonnali Szíriába vezényléséről rendelkezett az április 12-én életbe lépett, de a megfigyelő központ szerint többször megsértett tűzszünet ellenőrzése céljából.

Hétfői bejelentés szerint a megfigyelők helyszínre vezénylése jövő héten kezdődik és több szakaszból áll majd.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim csak szóban fogadja el Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.