Továbbra sem akar megszorításokat a görög Radikális Baloldal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét elutasította a szerinte barbár megszorító intézkedéseket a görög Radikális Baloldal párt (SZIRIZA) vezetője. A 37 éves volt kommunista diákvezér, Alexisz Ciprasz egy csütörtöki nyilatkozatában magabiztosan nyilatkozott arról, hogy pártja fölényes győzelmet arat a június 17-re kitűzött újabb parlamenti választásokon.

Ciprasz szerint a megszorítások csődbe juttatják az országot, ezért azonnal véget kell vetni a szigorú takarékoskodás politikájának.

Görögországban a május első vasárnapján tartott parlamenti választások teljes patthelyzetet eredményeztek. A nemzetközi hitelmegállapodást, illetve az ennek fejében vállalt megszorító reformintézkedéseket támogató nagy pártok, a konzervatív Új Demokrácia pártja, valamint a szocialista PASZOK drámai vereséget szenvedtek. Az ország második legerősebb pártja a megszorításokat, illetve a hitelek visszafizetését ellenző SZIRIZA lett, és előretört több kis baloldali, illetve jobboldali párt is.

A politikai patthelyzet nyomán az államfő június 17-re új választásokat írt ki, az ideiglenes kormány, illetve az ideiglenes parlament pedig csütörtökön letette az esküt.

Ciprasz csütörtökön megerősítette, hogy pártja kitart eddigi, a megszorításokat elítélő politikája mellett. Azzal vádolta a reformintézkedéseket támogató politikai csoportosulásokat, hogy - mint fogalmazott - terrorizálják a népet. Kijelentette, hogy a SZIRIZA egyetlen ilyen pártra sem figyel, és nem hajlandó semmifajta kompromisszumra.

"Egyetlen olyan párttal sem lépünk koalícióra, amelyik a nemzetközi hitelmegállapodás megmentésére törekszik" - hangoztatta a közelgő parlamenti választások nagy esélyesének tartott SZIRIZA vezetője.