Egy női és egy keresztény alelnököt szeretne az új egyiptomi elnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mohamed Murszi, Egyiptom megválasztott iszlamista elnöke azt szeretné, ha egyik alelnöke nő, a másik pedig keresztény vallású lenne - közölte az elnök politikai tanácsadója a CNN amerikai hírtelevízióban.

"Ez lesz az első eset az egyiptomi történelemben, nemcsak a legújabb kori, hanem az egész egyiptomi történelemben, hogy egy nő ilyen tisztségbe kerül" - mondta Ahmed Deif a CNN honlapján kedden megjelent interjúban. "És ezek az alelnökök nem csupán egy politikai programot vagy vallási közösséget fognak képviselni, hanem valódi hatalmuk és jogosítványaik lesznek, valamint fontos tanácsadói szerepük az elnöki kabineten belül" - hangsúlyozta.

A bejelentés azon a napon történt, amikor a kairói közigazgatási bíróság megsemmisítette azt az igazságügyi minisztériumi döntését, amely lehetővé tette, hogy a katonai rendőrség és a katonai titkosszolgálatok civil személyeket tartóztathassanak le.

Jóllehet Murszi korábban ellenezte, hogy nő is lehessen államfő, de a választások előtt úgy nyilatkozott: elnökként síkra száll a nők jogaiért.

Megfigyelők szerint a konzervatív Muzulmán Testvériség egykori tisztségviselője döntésével politikai bázisát szeretné kiszélesíteni. Murszi azt is megígérte, hogy biztosítani fogja a kisebbségek jogait.