Lövöldözés volt az Empire State Buildingnél, ketten meghaltak

Lövöldözés volt az Empire State Buildingnél, ketten meghaltak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többen megsebesültek egy lövöldözésben az Empire State Buildingnél pénteken New Yorkban, az elkövető életét vesztette - közölte a New York-i rendőrség.

Kilencen megsérültek, és az elkövetőn kívül még egy halálos áldozata van az Empire State Buildingnél történt lövöldözésnek a Reuters információi szerint. A helyszínre FBI is kivonult, bár a rendőrség végig úgy vélte, nem terrortámadásról van szó. Aztán kiderült ,hogy a tettes a közelmúltig egy az épületben lévő üzletben dolgozott. Most egyik volt kollégájára nyitott tüzet, és meg is ölte, majd vaktában lövöldözött. Ezt követően az Empire State Building irányába indult, ahol tűzharcba keveredett az épület előtt szolgálatot teljesítő rendőrökkel, akik agyonlőtték.

Úgy tudni, a hatóságokhoz helyi idő szerint reggel 9 óra körül érkeztek az első bejelentések a lövöldözésről. A rendőrség, a tűzoltók és a mentők perceken belül kiérkeztek a helyszínre.

Kattintson a képre!
©

Egy közelben dolgozó munkás szerint a férfi fejbe lőtte áldozatát, majd miután az földre rogyott, még egy lövést adott le testére, s nyugodtan elsétált. Szemtanúk szerint az Empire State Buildingben pánik tört ki a lövések hallatán, egyesek azt hitték, hogy az ámokfutó az épületen belül lövöldözik.

Egy közelben tartózkodó szemtanú azt nyilatkozta, hogy épp az utcán volt, amikor hallott három lövést, majd három embert látott futni az Empire State Building felől a Park Avenue irányába. Utána még több, körülbelül 10 lövést  lehetett hallani, majd legalább 50 rémült ember menekült az épület környékéről. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozó szemtanúk szerint az elkövető egy lefűrészelt csövű puskának látszó fegyverrel üldözött valakit, majd az épület bejárata előtt lelőtt egy embert.

Michael Bloomberg New York-i polgármester azonnal a helyszínre sietett, ahol "szörnyű tragédiának" nevezte az eseményt. Egyúttal megköszönte, hogy a rendőrök és civilek "hősies" fellépése megakadályozta, hogy még nagyobb tragédia történjen. A fegyvertartási szabályozás szigorításáért korábban többször hevesen kiálló polgármester emlékeztetett rá, hogy New York az Egyesült Államok legbiztonságosabb nagyvárosa, de "nem védett az országos problémát jelentő fegyveres erőszaktól".

Az Empire State Building New York legmagasabb épülete, 102 emeletes és 381 méter magas. Az épületben több száz iroda található, emellett népszerű turisztikai célpont is.

Az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben több lövöldözés váltott ki megdöbbenést. Július 20-án 12-en haltak meg és 58-an sebesültek meg a coloradói Aurorában egy moziban, amikor egy fiatal férfi tüzet nyitott egy Batman-film bemutatóján. Augusztus 5-én hét ember halálát okozta egy szikh templomnál történt lövöldözés a Wisconsin állambeli Milwaukee külvárosában. Augusztus 13-án a Texas A&M Egyetemen egy ámokfutó három emberrel végzett.

Az elharapódzó fegyveres támadások miatt a fegyvertartás kérdése is kampánytémává vált Amerikában a novemberben esedékes elnökválasztás közeledtével. Ugyanakkor eddig sem Barack Obama demokrata párti elnök, sem kihívója, a republikánusok várható jelöltje, Mitt Romney nem emelt szót a fegyvertartási szabályok jelentős szigorítása mellett.