Adatbázis készült a német neonácikról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban 36 különböző biztonsági hatóság közös munkájával adatbázist építettek az alkotmányellenes tevékenységre hajlamosnak tartott szélsőjobboldali személyekről, az új fejlesztést a hatóságok szerdától használják, az információáramlás javulását várják tőle.

Az adatbázist kezelő berlini központot Hans-Peter Friedrich belügyminiszter avatta fel. A veszélyesként számon tartott neonácikról "mostantól egyetlen egérkattintással megkapunk minden adatot" - mondta a miniszter, az újnácik elleni harc fontos állomásának nevezve, hogy befejeződött a szoftver tesztje, és elindult az éles alkalmazása. 

Az adatbázis révén az országos és tartományi alkotmányvédelmi és rendőri hatóságok megosztják egymással a neonáci mozgalmakkal kapcsolatos értesüléseiket. A szoftvert azután kezdték fejleszteni, hogy a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű terrorista sejt ügyével kapcsolatban fény derült a hatóságok közötti információcsere elégtelenségére.

Az NSU-ügy másik fő tanulsága a militáns neonáci szubkultúra felszámolására hivatott hatóságok munkáját tekintve, hogy összehangoltabban kell dolgoznia a két legnagyobb intézménynek, a szövetségi bűnügyi hivatalnak (BKA) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnak (BfV), vagyis az országos nyomozó hatóságnak és a belső elhárítás országos szervezetének. A jobb együttműködés elősegítése céljából a BKA és a BfV több száz válogatott munkatársából már tavaly decemberben összeállítottak egy csoportot, amely kizárólag a szélsőjobboldallal foglalkozik.

Az NSU 2000 és 2007 között legkevesebb tíz gyilkosságot, két robbantásos merényletet és 14 bankrablást követett el. A háromtagú csoport tavaly novemberben lepleződött le, miután az egyik tag feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkos lett.