Algériai túszejtés: újabb 25 holttestre bukkantak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az algériai kormány összesítése szerint 32 terrorista és 23 túsz vesztette életét a szaharai földgázkitermelő telep elleni támadásban, de azóta egy rádiójelentés szerint újabb 25 holttestre bukkantak. A tájékoztatási miniszter szerint jelenleg is tart a létesítmény átvizsgálása. Az áldozatok közt vannak britek, és legalább egy-egy francia, amerikai és román állampolgár.

Újabb 25 holttestre bukkantak algériai katonák az ain-amenászi földgáztelepen, amelyre a héten iszlamista terroristák támadtak, túszul ejtve több tucat munkást - jelentette vasárnap az algériai Ennahar tv-csatorna. A televízió szerint valószínűleg olyan túszok tetemeiről van szó, akiket a terroristák kivégeztek.

Korábban Mohamed Szaíd Belaid tájékoztatási miniszter a közrádió 3. csatornáján már közölte: valószínűleg felfelé kell módosítani a földgázkitermelő telep elleni támadás halálos áldozatainak számát. A kormány korábbi mérlege szerint az iszlamisták elleni támadásokban 32 terrorista és 23 túsz vesztette életét, ehhez jöhet még a később felfedezett 25 áldozat. A kormány adatai szerint összesen 685 algériai és 107 külföldi munkást sikerült kiszabadítani.

"A különleges erők folytatják a tigenturini gáztelep biztosítását, esetleges újabb áldozatokat keresve, mivel a belügyminisztérium eddig közölt mérlege ideiglenes" - mondta Szaíd Belaid, aki szerint a végleges adatok a következő órákban válnak ismertté.

Az algériai hatóságok legalább egy algériai haláláról számoltak be, a külföldi áldozatokról és eltűntekről nem közöltek számokat, azt az illető országokra bízták. Japán tíz, Norvégia öt, Malajzia két állampolgárát keresi. A brit kormány három brit állampolgár haláláról tud, és további három halálát pedig valószínűsíti. A megerősített halottak között van egy francia, egy amerikai és egy román.

Az algériai tájékoztatási miniszter azt is elmondta vasárnap a rádióban, hogy az iszlamista támadók "legalább hatféle nemzetiségűek, arab, afrikai és nem afrikai országokból valók". A köztévé előző este - "magas rangú katonai illetékesekre" hivatkozva - ennél pontosabb listát is közölt: eszerint líbiai, holland, tunéziai, szíriai, egyiptomi, mali, jemeni és kanadai állampolgárok voltak a túszejtők.