Ellenzékbe vonul Északi Liga és az 5 Csillag Mozgalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz kormány megalakításával megbízott Enrico Lettának a pártokkal való csütörtöki konzultációin az Északi Liga, az 5 Csillag Mozgalom és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) is nemet mondott, vagyis ellenzéki szerepet választottak.

Roberto Maroni az Északi Liga elnöke a Lettával tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy pártja nem érdekelt a kormánykoalícióban való részvételben.

"A ligát három cél érdekli: az északi tartományok alkotta eurórégió megszületése, a tartományi autonómia létrehozása, és az, hogy az Észak-Olaszországban beszedett adók 75 százaléka itt maradjon. Ha ez a három pont szerepelne Letta programjában, még bizalmat is szavazhatnánk a kormánynak, ellenkező esetben ellenzékben leszünk" – mondta még Maroni.

Az Északi Liga így elszakadt szövetségesétől, a Letta-kormányt támogatni akaró Szabadság Népétől.

Nem szavaz bizalmat a Letta vezette kormánynak a Baloldal Környezet Szabadság - jelentette be Nichi Vendola, a baloldali párt elnöke, aki elfogadhatatlannak tartotta az általa "fasisztának" nevezett Szabadság Népével való megállapodást. Ezzel a Baloldal Környezet Szabadság is más utat választott, mint eddigi szövetségese, a balközép Demokrata Párt, amelyhez Letta is tartozik.

Az 5 Csillag Mozgalom is ellenzékbe vonul, de kész megszavazni a kormánynak a "polgárok érdekeit szolgáló" törvényeit. Nemet mondtak a kormányra a jobboldali Olasz Testvérek is.

Letta és az 5 Csillag Mozgalom megbeszélését a civil mozgalom kérésére interneten egyenesben közvetítették.

Letta hangsúlyozta, hogy "szűk létszámú" kormány felállítására törekszik, tapasztalt miniszterekkel, "akiknek nincsen szükségük autósiskolára, azonnal képesek beindítani az ország motorját". Ez az utolsó lehetősége az olasz politikának arra, hogy ez a parlamenti ciklus "ne fulladjon közröhejbe" - fogalmazott Letta.

A Mario Monti vezette centrum bizalmáról biztosította az új olasz kormányt. A Szabadság Népe is "konstruktívnak" nevezte a Lettával tartott tanácskozást, főleg azután, hogy Letta nem zárkózott el a tavaly bevezetett ingatlanadó felülvizsgálatától. Letta pénteken találkozik Silvio Berlusconival, a Szabadság Népe vezérével.

Sajtóértesülések szerint Letta szombaton teheti le az esküt, és hétfőn kérhet bizalmat a parlamentben.