"Ez azért még nem Észak-Korea" - botrány az olasz antipártban

"Ez azért még nem Észak-Korea" - botrány az olasz antipártban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kizárta soraiból egyik képviselőjét az olasz 5 Csillag Mozgalom (M5S), mert a politikus interjút adott egy televíziós műsornak. A mozgalom vezetője, az "olasz Chávezként" is emlegetett Beppe Grillo szerint internetes szavazás döntött a kérdésben.

A szólásszabadság korlátozásával vádolja egykori pártját, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) néven ismert tömörülést egy olasz szenátor. A politikus szerint azért zárták ki a rendszerkritikus mozgalomból, mert részt vett az egyik helyi tévécsatorna beszélgetős műsorában. 

"Valóban adtam néhány televíziós interjút, ahogy az összes többi szenátor is szokott. Azért ez még nem Észak-Korea, az Isten szerelmére. Milyen képviselő az, amelyik egyáltalán nem szólalhat meg?" – panaszolta a La Stampa című olasz lapnak Marino Mastrangeli.

A 41 éves politikus, aki februárban az 5 Csillag Mozgalom listájáról került be a közel ezer fős római országgyűlésbe, megjegyezte: "elképesztő, ami velem történt. Arról nem is beszélve, hogy a döntés sérti az alkotmány 21-es és 67-es pontját".

Beppe Grillo egy gyűlésen
©

Kizárását követően Mastrangeli egyébként ismét feltűnt az egyik csatornán, kezében az olasz alaptörvénnyel, amiből fel is olvasta az oda vágó részeket. A képviselő hamarosan találkozik Pietro Grasso olasz házelnökkel, akivel megvitatják a "szégyenletes" esetet.

Blogon szavaztak a kizárásól

Bár sokan kétkedve fogadták, az 5 Csillag Mozgalom magatartási kódexe valóban előírja, hogy a párt hivatalos kommunikációja kizárólag a honlapjukon keresztül történik, ezért "a képviselőknek tartózkodniuk kell a beszélgetős műsorokban való részvételtől".

Mastrangeli kizárását egyébként a párt vezetője, Beppe Grillo tette közzé saját weblapján. Az egykori humorista hangsúlyozta: a végső döntést a blogján meghirdetett szavazás alapján hozta meg, noha az 5 Csillag Mozgalom parlamenti frakciója korábban szintén a kizárás mellett voksolt.

"Marino Mastrangeli szenátor többször megsértette az országgyűlési képviselőkre vonatkozó tévés tilalmat. Megnyilatkozásai előtt ráadásul nem egyeztetett a frakcióval sem, ami káros volt az 5 Csillag Mozgalomra nézve" – indokolta a lépést Grillo.

Mastrangeli ezt követően kijelentette, dacolni fog a párt döntésével, mivel "törvénytelennek és illegitimnek" tekinti azt. A politikus hozzátette: "fizikailag kell majd eltávolítaniuk az országgyűlésből, mert önként nem fogom otthagyni az M5S frakcióját".

Romlásba döntik a nemzetet

A főként populizmusáról és elitkritikájáról elhíresült 5 Csillag Mozgalom a februári olasz választások nagy meglepetése volt, miután gyakorlatilag a teljes ismeretlenségből sikerült megszereznie a szavazatok egynegyedét, csaknem nyolcmillió voksot.

Noha a párt első embere, a humoristából politikussá avanzsált Beppe Grillo nem ma kezdte az olasz tévék ostorozását, az utóbbi időben már csak úgy emlegette a csatornákat, mint a politikai korrupció "vadhajtásait", amelyek romlásba döntik a nemzetet.

Beppe Grillo
©

Az "olasz Chávezként" ismert Grillo gyakorlatban is igyekszik távolságot tartani a médiától: elutasítja az olasz belpolitika szerves részét képező beszélgetős műsorok felkéréseit, ehelyett inkább saját blogján, vagy a külföldi sajtónak adott interjúival kommunikál.

Fasiszta párhuzamot emlegetnek

Beppe Grillo tévés tiltalmát egyébként az olasz lapok többsége "vallási törvényként" értelmezi. Az ellenzéki politikust ráadásul tavaly szexizmussal is megvádolták, mert a mozgalom egyik női képviselőjének szereplését követően a csatornákat a G-ponthoz hasonlította.

Megfigyelők szerint azonban Grillonak vigyáznia kell, ha továbbra is pártvezető szeretne maradni. Bár a kiábrándult szavazók támogatásában továbbra is bízhat, a Giorgio Napolitano elnök újraválasztását államcsínynek nevező, gyújtó hangú beszédéért még saját táborából is sokan elítélték.

Nem beszélve arról, hogy a 64 éves egykori humorista meghirdette a "menetelés Rómába" nevű akciót, ami sokakat Mussolini fasisztáinak 1922-es, azonos nevű hatalomátvételére emlékeztetett. A Grillo-jelenséget, a mozgalmát, a jelszavait amúgy is több elemző állítja párhuzamba az olasz fasisztákéval.

Akárhogy is alakul a párt sorsa, a bázisdemokráciát támogató euroszkeptikus mozgalomra érdemes lesz odafigyelni. A Grillo nevével fémjelzett 5 Csillag Mozgalom ugyanis jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt a 945 tagú kétkamarás olasz parlamentben.