Riasztás: kitörhet a Tungurahua vulkán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vulkán kitörésétől tartva készültséget rendeltek el vasárnap az Ecuador középső részén elhelyezkedő Tungurahua környékén.

A turisták által kedvelt régióban fekvő tűzhányó lávát és hamut lövell ki magából, amit heves robbanások kísérnek - közölte a helyi földtani intézet. 

A fővárostól, Quitótól mintegy 135 kilométerre délre található, több mint ötezer méter magas vulkán Chimborazo tartományban fekszik. Ez a tűzhányó a legaktívabb a latin-amerikai országban.

Ez a felvétel még márciusban készült:

A katasztrófavédelem most narancsszínű riasztást adott ki. Ez az utolsó előtti szint a legmagasabb készültséget jelentő vörös előtt, amikor megelőző intézkedésként már ki kell menekíteni a környéken élőket. 

A hatóságok adatai szerint a vulkán közelében fekvő Banos településre évente egymillió turista érkezik, 40 százalékuk külföldi. A vulkán, amely kecsua indiánok nyelvén tüzes torkot jelent, 1999 óta újra aktív. Hét évvel ezelőtt hatan vesztették életüket erősebb kitörései következtében. Három évvel ezelőtt, 2010-ben pedig a hatóságok vörös riasztást rendeltek el és kimenekítették a lakosokat, valamint a turistákat.