Francia katonák szállták meg az újságíró-gyilkosság helyszínét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Francia katonákat vezényeltek ahhoz a Maliban lévő városhoz, amelynél két francia újságírót elraboltak, majd kivégeztek.

Százötven francia katona érkezett hétfő este az észak-mali Kidalba erősítésként, miután terroristák a város közelében meggyilkoltak két francia rádiós újságírót - jelentette be a francia külügyminiszter. Ezzel párhuzamosan mali biztonsági források közölték, hogy az ügyben legalább harmincöt embert vettek őrizetbe az elmúlt 48 órában. Laurent Fabius külügyminiszter közlése szerint a katonai erősítést Mali déli részéből vezényelték át északra. 

A szombaton meggyilkolt Ghislaine Dupont és Claude Verlon koporsóját az Air France légitársaság egyik gépe szállította Bamakóból Párizsba. Fogadásukra a repülőtérre a hozzátartozókon és a kollégákon kívül elment Francois Hollande francia államfő is. 

A mali hadsereg egy meg nem nevezett tisztségviselője közölte, hogy a négy emberrabló és gyilkos terrorista nyomába eredő francia katonák őrizetbe vettek öt embert. Legalább egyikük az emberrablók között volt szemtanúk szerint. Az emberrablók valószínűleg azért ölték meg az újságírókat, mert - feltehetőleg valamilyen baleset következtében - meghibásodott a gépkocsijuk, és egyszerűbb volt számukra végezni velük, mint magukkal hurcolni őket - tette hozzá a tisztségviselő. 

A legfrissebb hírek szerint a nyomozás során sokakat őrizetbe vettek Maliban. "A kivizsgálás kezdete óta legalább harmincöt embert vettünk őrizetbe, megteszünk mindent a vizsgálat érdekében" - állította egy neve elhallgatását kérő biztonsági illetékes. Az erről szóló híreket egy Kidal városi közigazgatási tisztségviselő is megerősítette. Továbbra sem tudni, hogy mely szervezethez tartoznak az emberrablók, van-e közük tuareg lázadókhoz vagy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.