Lapértesülés: a berlini brit nagykövetségén is működik lehallgatóközpont

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A The Independenthez eljuttatott NSA-akták – köztük légi felvételek – tanúsága szerint a brit lehallgatóközpont a német parlament épületétől és Angela Merkel kancellár irodájától "kőhajításnyira", a brit nagykövetség tetején, egy fehér, henger alakú, sátorszerű építményben működik.

Nagy-Britannia berlini nagykövetségén is működik lehallgatóközpont – írta a keddi The Independent. A vezető brit liberális napilap beszámolója szerint az információ az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a CIA egykori alkalmazottjától, Edward Snowdentől származik. 

Snowden kiszivárogtatásait a brit lapok közül eddig elsősorban a baloldali The Guardian közölte. Ezúttal azonban a The Independenthez jutott el az az információ, amely szerint az Egyesült Államok berlini nagykövetségén berendezett lehallgatóközpontot a Snowden-akták nyilvánosságra kerülése óta bezárták ugyan, azonban a brit képviseleten is működik hasonló figyelőszolgálat. Ezt a jelek szerint a német hatóságok nem vettek észre, legalábbis Berlin hivatalosan egyelőre nem tiltakozott a brit kormánynál – áll a brit lap keddi beszámolójában.

A The Independenthez eljuttatott NSA-akták – köztük légi felvételek – tanúsága szerint a brit lehallgatóközpont a német parlament épületétől és Angela Merkel kancellár irodájától "kőhajításnyira", a brit nagykövetség tetején, egy fehér, henger alakú, sátorszerű építményben működik. Az utcáról nehezen észrevehető szerkezet a német egyesítés után felépített, 2000-ben megnyílt új berlini brit nagykövetség átadása óta az épület tetején van.

A henger alakú szerkezet rendkívüli módon hasonlít ahhoz a lehallgatóposzthoz, amelyet a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ használt a hidegháború idején Nyugat-Berlinben a kelet-német és a szovjet kommunikáció figyelésére – írta a The Independent. A lap szerint a GCHQ által jelenleg Berlinben használt figyelőberendezések alkalmasak lehetnek mobiltelefonos hívások, wifi-hálózatokon továbbított adatok és a német főváros kormányzati intézményeiben zajló egyéb kommunikáció figyelésére.

A The Independent megkeresésére a GCHQ nagy-britanniai illetékesei csak annyit közöltek, hogy "folyamatban lévő biztonsági ügyekhez" nem fűznek kommentárt.

A lap szerint ugyanakkor a nagykövetségeken működő "kémbázisok" fontosságát jelzi, hogy az NSA és a CIA Washington környékén, egy erdős területen felépített egy "nagykövetségi stílusú" épületet a figyelő technológia tesztelésére és az operatív személyzet kiképzésére. A Maryland államban felhúzott ál-nagykövetség műholdképein egy ugyanolyan fehér, henger alakú szerkezet látható, amilyen a berlini brit nagykövetség tetején is van – áll a The Independent keddi riportjában.

A Snowden által átadott NSA-dokumentumokból a lap szerint kiderül az is, hogy a nagykövetségeken folyó titkosszolgálati lehallgató műveletekben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is részt vesz; ez az országcsoport "a nemzetközi lehallgató koalíció öt szeme".