A török miniszterelnök is külföldi összeesküvést lát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint ő a végső célpontja annak a kiterjedt megvesztegetési botránynak, amely miatt három fontos minisztere lemondott, ő maga pedig nagyarányú kormányátalakítást volt kénytelen végrehajtani - jelentette csütörtökön a török sajtó.

A kormányfő a Hurriyet és a Yeni Safak lapok beszámolói szerint egyúttal azt hangsúlyozta, hogy bárki, aki megpróbálja őt belekeverni a botrányba, üres kézzel kell majd, hogy visszavonuljon. Erdogan korábban összeesküvésnek, a kormánya elleni bel- és külföldi erők által folytatott "mocskos műveletnek" nevezte az ügyet.

Ezzel párhuzamosan az ügyben eljáró egyik ügyész közleményében azt állította csütörtökön, hogy a rendőrség beavatkozott a nyomozásba és akadályozta azt. Szerinte a hatóságok nem hajtottak végre egyes letartóztatásokat, lehetőséget adtak a gyanúsítottaknak a szökésre és bizonyítékokat hamisítottak meg.

"Az igazságszolgáltatást nyílt nyomásnak tették ki rendőri erő által, és akadályozták bírósági végzések végrehajtását" - írta Muammer Akkas ügyész, akit állítása szerint csütörtökön indoklás nélkül levettek az ügyről.

A kormányválságot előidéző botrány december 17-én tört ki, amikor egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen a hatóságok közel ötven embert, köztük Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe, s közülük 24 ellen vádat is emeltek.

A vádlottak között van három miniszter fia is, a tárcavezetők ezért szerdán beadták lemondásukat. Ezt követően Erdogan szerda éjjel a 26 fős török kabinet tíz tagját leváltotta, miután az ország legnagyobb városaiban az este tüntetők ezrei követelték távozását.

A török ellenzék csütörtökön azzal vádolta meg Erdogant, hogy "háborús kabinetet" alakított, és hatalma megtartása érdekében a demokratikus renddel szakítva kvázi saját államot épít az államon belül azáltal, hogy a kormányt a tőle függő és neki feltétel nélkül engedelmes emberekkel akarja megtölteni.

Korábban egyébként maga Erdogan vádolta hasonlókkal a rendőröket. A múlt héten mintegy száz rendőrfőnököt menesztett vagy helyezett át az ügy miatt, majd ezt azzal indokolta: az elbocsátott tisztek visszaéltek a hatalmukkal,  "állam az államban" típusú viselkedést tanúsítottak, mivel nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról.

Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét, ráadásul teljesen váratlanul, néhány hónappal a jövő év első erőpróbája, az önkormányzati választások előtt.