Több kilométer magas hamuoszlopot lövellt egy kamcsatkai vulkán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Több kilométer magas hamuoszlopot lövellt ki a Kamcsatkai-félszigeten fekvő Sivelucs vulkán - közölte kedden az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai intézete.

A kitörés lakott települést nem fenyeget. 

A hamuoszlop a tengerszinthez képest 8,5 kilométer magasba nyúlik, a hamufelhők nyugat-délnyugati irányban úsznak el a tűzhányótól. A tudósok előrejelzése szerint erősödik a vulkán tevékenysége, és a hamut akár több mint tíz kilométer magasba is lövellheti.

A tűzhányó újabb kitörése miatt "narancssárga" riasztást adtak ki a térség légi közlekedése számára.

A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül élénk kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos. Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek.  

Szakértők szerint mostanában nem várható az 1964-eshez hasonló erejű kitörés, de valószínű, hogy idén meglehetősen felerősödik a vulkáni tevékenység. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium azt tanácsolja a turisztikai cégeknek, hogy ne szervezzenek utakat a Sivelucs térségébe.

Kamcsatkán 160 vulkán található. A Sivelucs a legészakibb Kamcsatka tűzhányói között, az 5000 fős Kljucsi településtől 45 kilométerre terül el.