Kötelezővé teszik a franciát a németországi Saar-vidéken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy nemzedék alatt kétnyelvű tartománnyá tenné a németországi Saar-vidéket a helyi kormány: a Franciaországgal és Luxemburggal határos vidéken meghonosítják a francia nyelvet is. A konzervatív CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) közös kormányának kedden bejelentett tervei szerint a német mellett 2043-ig általánossá teszik a franciát az élet minden területén.

A közoktatásban az általános iskola első osztályától kötelező lesz a francia nyelv tanulása, a közszolgálati állások betöltésénél pedig feltétel a francia nyelv ismerete, és bizonyos állami állásokra francia állampolgárok is jelentkezhetnek majd.

Ösztönzik a testvérvárosi kapcsolatok fejlesztését és elindítanak egy kormányzati portált, amely a tartomány francia kapcsolataival foglalkozik, míg a gazdaságban kezdeményezik német-francia ágazati hálózatok, klaszterek kialakítását.

Az úgynevezett Franciaország-stratégia célja, hogy Saar-vidék "a Németországhoz vezető híd és Franciaország kapuja" legyen – olvasható az erről szóló közleményben.

A tartomány most is Franciaország első számú partnere Németországban, és egyik tartományban sem tanulnak olyan sokan franciául, mint a Saar-vidéki iskolákban, és igen szoros a gazdasági együttműködés is, például a helyi cégeknél csaknem 20 ezer francia munkavállaló dolgozik.

Az alig egymillió lakosú Saar-vidék a tartományi rangú városok - Berlin, Bréma és Hamburg - után a negyedik legkisebb német tartomány. Az egykori bányavidék lakossága csökken, viszonylag magas a munkanélküliség és nagy a közadósság. A kormány gazdasági élénkülést vár a Franciaország-stratégiától.