Még a héten átadják az ukránoknak a Sepeljev-házaspárt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jelenleg kiadatási letartóztatásban lévő volt ukrán képviselő és felesége azt kérte, helyezzék hatályon kívül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak a menedékkérelmüket elutasító határozatát, ezt azonban a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította. Galina Sepeljeva és Olekszandr Sepeljev a megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel döntött úgy, hogy nem kéri a magyarországi menekültstátust, és azt kérik, hogy adják ki őket Ukrajnának. Kérésüknek megfelelően Navracsics Tibor hozzájárult, hogy a házaspárt átadják az ukrán hatóságoknak, erre várhatóan még a héten sor kerül.

Elutasította a Sepeljev-házaspár keresetét hétfőn a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Sepeljevék azt kérték, helyezzék hatályon kívül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH) a menedékkérelmüket elutasító határozatát. Olekszandr Sepeljevet, aki korábban ukrán országgyűlési képviselő volt, hazájában súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. A férfi tagadja bűnösségét. A házaspár jelenleg kiadatási letartóztatásban van, a BÁH legutóbb februárban utasította el menedékkérelmüket. A házaspár azt kérte a bíróságtól, helyezze hatályon kívül a menedékkérelmüket elutasító határozatot, mivel az megítélésük szerint számos valótlanságot tartalmaz.

A bíróság hétfőn úgy határozott, elutasítja a házaspár keresetét, nem helyezi hatályon kívül a BÁH határozatát. A bíróság indokolásában emlékeztetett: azt kellett vizsgálnia, hogy eleget tett-e a BÁH a tavaly decemberi bírósági határozatban foglalt iránymutatásoknak, többek között, hogy szerezzen be új országinformációt és vizsgálja meg, megállapítható-e a felperesek esetében az üldöztetéstől való félelem. A bíróság szerint az iratok alapján egyértelmű, hogy az iránymutatások teljesültek, tehát nem áll fenn olyan eljárási jogszabálysértés, amely megalapozhatta volna a hatályon kívül helyezést. 

Galina Sepeljeva és Olekszandr Sepeljev március 6-án döntött úgy, a megváltozott ukrajnai helyzetre tekintettel nem kéri a magyarországi menekültstátust, és azt kérik, hogy adják ki őket Ukrajnának. Kérésüknek megfelelően Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a közelmúltban hozzájárult, hogy a házaspárt átadják az ukrán hatóságoknak, erre várhatóan még a héten sor kerül. A Sepeljev házaspárt tavaly júliusban fogták el Budapesten, ezután mindketten menekültstátusért folyamodtak, kérelmüket azonban a BÁH elutasította. A döntést a házaspár megtámadta, és a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben új eljárás lefolytatására utasította a hivatalt. 

A BÁH február elején már másodszor hozott döntést az ügyben, és másodszor utasította el a házaspár menedékkérelmét. A házaspár akkor kezdeményezte a BÁH-határozat felülvizsgálatát a bíróságon, és ebben az ügyben hozott hétfőn ítéletet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. 

Az ukrán hatóságok szerint Olekszandr Sepeljevnek köze volt a Rodovid Bank egyik volt részvényese ellen tavaly tavasszal, egy Kijevhez közeli településen elkövetett merénylethez. Ismeretlenek rálőttek az üzletember autójára, a támadásban ő és sofőrje is megsérült. 

Sepeljev két cikluson át parlamenti képviselő volt Julija Timosenko egykori kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben kizárták, és csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem jutott be a parlamentbe. 

A volt politikust az ukrán hatóságok kétrendbeli sikkasztással is gyanúsítják. A gyanú szerint a Rodovid Bankból 2009-ben sikkasztott el több mint 220 millió hrivnyát (6,6 milliárd forint), egy másik üzletemberrel közösen pedig 315,3 millió hrivnya állami támogatást.