Brazil rendőrsztrájk: két nap alatt elszabadult a pokol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Összesen harminckilenc embert öltek meg és több tucat rablást követtek el a kelet-brazíliai Bahia államban a helyi rendőrsztrájk kezdete óta eltelt két nap alatt. A főváros, Salvador da Bahia utcáin csütörtökön már a hadsereg katonái és rendőrségi elitegységek járőröztek. A sztrájk időközben véget ért.

"Engedélyeztem a fegyveres csapatok küldését a közbiztonság megerősítésére és Bahia állam békéjének biztosítására" – írta a Twitteren Dilma Rousseff brazil elnök csütörtökön, ötvenhét nappal a brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt. Salvador da Bahia is a vb-nek otthont adó városok közé tartozik.

A gyilkosságok mellett több gyógyszertárban, szupermarketben, műszaki áruházban és cipőboltban rablásokat, lopásokat követtek el kedd este óta, sokan kihasználják, hogy a sztrájk miatt nincsenek rendőrök az utcákon. A helyi hatóságok szerint körülbelül ötven embert vettek őrizetbe.

Bahia államban 400 százalékkal emelkedett a gyilkossági ráta 2000 és 2010 között. Az államban az IPEA kutatóközpont adatai szerint százezer emberre 41,1 gyilkosság jut.

Most a fegyveres erők 2500 katonája vigyáz a tartományra, ez a szám a védelmi tárca szerint még nőhet. A rendőrségi elitegységek kétszázötven tagja is részt vesz a járőrözésben, létszámuk a rend helyreállításáig ötezerre növelhető.

A szövetségi állam nem tudja teljesíteni a rendőrök bérköveteléseit – mondta a tartományi kormány szóvivője. Hozzátette, hogy törvénytelennek és alkotmányellenesnek tartják a sztrájkot. A brazil törvények nem teszik lehetővé ugyanis a munkabeszüntetést a rendfenntartóknak.

Bahia 30 ezer rendőrének harmada tizenkét napos sztrájkot tartott 2012-ben, akkor százötvenhét ember halt meg valamilyen erőszakos bűncselekményben.