Putyinnal viccelődött Obama egy vacsorán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Putyinra, az új egészségbiztosítási rendszerre és számos más politikai ügyre, valamint önmagára is tett tréfás, olykor csípős megjegyzéseket Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint szombat este a fehér házi tudósítók szövetségének hagyományos vacsoráján a washingtoni Hilton szálloda báltermében.

A politikai újságírók, médiahírességek mellett film- és tévésztárokkal, több mint kétezer vendéggel teli teremben az elnök élcelődve emlékezett vissza arra, hogy tavaly volt, aki a Nobel-békedíj várományosának tekintette Vlagyimir Putyin orosz államfőt. "Az igazat megvallva manapság már csaknem bárkinek odaadják azt" - mondta Obama, aki maga is tulajdonosa a kitüntetésnek.

Viccelődött annak a republikánusok általi gyakori hangoztatásán, hogy ő külföldön született, nem az Egyesült Államokban. "A jobboldal titkos szervezetének" minősített Fox televízió jelen lévő képviselőihez így szólt: "Hiányozni fognak, amikor már nem leszek itt. Sokkal nehezebb lesz azt bebizonyítaniuk az amerikaiaknak, hogy Hillary (Clinton) Kenyában született" - lehetséges hivatali utódjára, a demokraták elnökjelölt-favoritjára utalva.

Szóvá tette azt is, mekkora terjedelemben, más híreket kiszorítva foglalkozik a CNN hírtévé az eltűnt malajziai utasszállító gép keresésével. Mint mondta, Malajziából a minap visszatérve még mindig jetlagje, időzóna-betegsége van, s hozzátette: "Ilyen hosszú utakat kell megtenni mostanában, hogy a CNN foglalkozzon az emberrel." A gépkeresésre visszautalva még nevetve megjegyezte, hogy a CNN-esek "egyébként most este is keresik a névtáblájukat" a vacsoraasztalnál.

Obama önmagát sem kímélve csúfolódott a múlt év történéseivel, köztük fő vívmánya, az új egészségbiztosítási rendszer számos informatikai problémájával. "2008-ban a jelszavam az volt, hogy Yes We Can! 2013-ban pedig az, hogy Ctr-Alt-Del!" - mondta.