Ann-nel akarták szexbotrányba keverni Jurij Brezsnyevet

Ann-nel akarták szexbotrányba keverni Jurij Brezsnyevet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy svéd besúgó figyelmeztette a szovjeteket, hogy a svéd titkosszolgálat némi brit segítséggel szexbotrányba akarja keverni Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár fiát - derült ki egy titkosszolgálati vezető memoárjából.

Politikai nyomásgyakorlás reményében szexbotrányba akarták keverni a svéd titkosszolgálatok a '60-as években Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár fiát, Jurijt - derült ki a szervezet akkori vezetőjének most megjelent memoárjából.

A terv szerint egy női ügynöknek kellett volna elcsábítania Brezsnyev fiát egy stockholmi pizsamapartin. Intim együttlétüket rejtett mikrofonok és kamerák rögzítették volna. Hasonló kelepcét tervezett a svéd titkosszolgálat két további magas rangú szovjet pártfunkcionárius ellen is. 

Olof Franstedt, a svéd titkosszolgálat volt vezetője emlékiratában úgy fogalmaz, hogy hivatalának akkoriban kevés tapasztalata volt az ilyen "pikáns akciók" lebonyolításában, ezért a brit titkosszolgálattól (MI6) kértek segítséget. A britek készségesen küldtek is egy megbízható, Ann fedőnevű ügynököt a terv megvalósítására. 

Ann-nek azonban végül lehetősége sem volt elcsábítani Jurij Brezsnyevet, és kénytelen volt dolgavégezetlenül visszatérni Londonba. A szovjet pártfőtitkár fia és a másik két kiszemelt áldozat ugyanis váratlanul távoztak stockholmi diplomata beosztásukból. Ennek magyarázatára csak évekkel később derült fény: egy akkoriban Moszkvában tevékenykedő svéd besúgó megneszelte a Stockholmban kitervelt műveletet, és figyelmeztette a szovjeteket. 

Franstedt a mai napig sajnálja, hogy az akció meghiúsult - írta a TT svéd hírügynökség.