Szakértők: Akár 4-5 atombombát is képes lehet gyártani Észak-Korea

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea új urándúsító létesítményt helyezett üzembe, megduplázva ezzel kapacitását az atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyag gyártásához – jelentette szerdán egy dél-koreai hírszerzési forrásra hivatkozva a Dzsong Ang Ilbo című szöuli napilap.

"A dél-koreai és amerikai hírszerzés által használt infravörös kamerák azonnal hőkibocsátást észleltek, amikor az új üzemben működni kezdtek a gázcentrifugák" – írta az újság.

A gyár építését 2012-ben kezdte meg Phenjan a jongbjoni nukleáris komplexumban. A dél-koreai hírszerzés egyik tisztségviselője szerint az új urándúsító létesítmény a régebbi üzemhez hasonlóan kétezer centrifugával rendelkezik, és szakértők számítása szerint évente akár 40 kilogramm dúsított uránt is képes előállítani.

Az új központ üzembe helyezésével a Kim Dzsong Un vezette észak-koreai rezsim éves szinten így már 80 kilogrammnyi nagymértékben dúsított uránt gyárthat. Ekkora mennyiség 4-5 atombomba készítéséhez elég – magyarázta egy tudós a Dzsong Ang Ilbónak.

A dél-koreai védelmi minisztérium az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem kommentálta a hírszerzés információit.

Észak-Korea 2010-ben megmutatta a jongbjoni komplexumot Siegfried Hecker amerikai nukleáris szakértőnek, aki személyesen győződhetett meg a kétezer centrifugával ellátott urándúsító üzem létezéséről. A kommunista vezetők akkor azt állították: áramot akarnak ott termelni a lakosságnak.

Kim Dzsong Un, a távol-keleti ország 2012 óta hivatalban lévő vezetője ugyanakkor az utóbbi időben több alkalommal is azt mondta, hogy a nukleáris fegyverek fejlesztése a fő céljuk.