Kapcsolatban állt a párizsi terroristákkal egy Bulgáriában elfogott francia

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gyaníthatóan kapcsolatban állt a párizsi vérengzést végrehajtó Kouachi-testvérekhez annak a férfinak, akit Bulgáriában vettek őrizetbe, mivel át akart jutni Törökországba.

A bolgár ügyészség szerint a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadást végrehajtó, és a francia rendőrség által megölt Kouachi-testvérekkel állt kapcsolatban az a – haiti származású – francia állampolgár, akit még január 1-jén vettek őrizetbe, miután Bulgáriából Törökországba próbált átjutni.

Nem terrorgyanú miatt fogták el egyébként, hanem mert felesége feljelentése nyomán a 3 éves kisfia elrablása miatt nemzetközi elfogatóparancs volt ellene. Vélhetően a további célja ezután Szíria lett volna. A nő felesége szerint a férfi 15 évvel ezelőtt tért át az iszlám hitre, és az utóbbi években szélsőségesebbé vált.

A 29 éves Fritz-Joly Joachin egészen pontosan az idősebb testvérrel, Cherif Kouachival volt többször is kapcsolatban – mondta Darina Szlavova bolgár ügyész az AFP szerint. Most terrorista tevékenységben való részvétellel gyanúsítják.

Ugyancsak Törökországon keresztül utazott a párizsi rendőrnőt lelövő és a kóser boltban túszokat ejtő, majd ugyancsak likvidált Amedy Coulibaly barátnője, Hayat Boumeddiene, akinek január 2-i Isztambulba érkezéséről videofelvétel is van. A nő ezután Szíriába utazott tovább.