Egymillió menedékkérőre számít a német alkancellár

Egymillió menedékkérőre számít a német alkancellár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/DPA
Tetszett a cikk?

Egymillió menedékkérőre számít idén a szociáldemokrata német alkancellár: szerinte ennyi embert képtelen befogadni Németország. Az SPD politikusa leszögezte, hogy a "mindenkit befogadunk" politikája ugyanolyan elhibázott, mint a határok lezárása. Szerinte a Közel-Keleten kellene beavatkozni.

Több mint egymillió menedékkérőre számíthat idén Németország - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán Mainzban. Gabriel ezzel jóval magasabbra tette az érkezők számát, mint Thomas de Maiziere belügyminiszter, az SPD koalíciós partnerének, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, aki szerint 800 ezer menedékkérő érkezhet az év végéig Németországba.

Az elmúlt hetekben sokszor megtörtént, hogy naponta tízezrek menekültek hozzánk. Ebben az évben Németország több mint egymillió menekültet fog befogadni

- mondta Gabriel.

©

A szociáldemokrata politikus egyúttal bírálta a német konzervatív uniópártok - a CDU és a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) - menekültügyi politikáját. Azzal vádolta őket, hogy "tanácstalanok" és "kettős játékot" játszanak. Nézete szerint az uniópártok olyan válaszokat adnak a választópolgárok kérdéseire és félelmeire, amelyek ellentmondanak annak, amit Angela Merkel kancellár elvként megfogalmazott. A CDU, illetve a CSU Merkel feltétel nélküli "megbirkózunk vele" bizakodása és Horst Seehofer bajor miniszterelnök a határ lezárását kilátásba helyező kijelentései között ingadozik, de valójában mindkét álláspont tanácstalanságot fejez ki - vélekedett Gabriel.

Az SPD szerint erős és szolidáris államra van szükség a menekültválság sikeres kezeléséhez - jelentette ki a pártelnök, és óva intett a menekültek és a lakosság "egymás elleni kijátszásától". Egyúttal lojalitását fejezte ki Angela Merkel iránt, a kancellárhoz címezve szavait kijelentette: "Leghevesebb ellenzői nem a mi sorainkban ülnek, hanem gyakran a CDU-ban és a CSU-ban". Ugyanakkor mindenki tisztában van azzal, hogy Németország nem képes befogadni évente több mint egymillió embert "hosszú távon és feltétel nélkül" - tette hozzá. Gabriel szerint ezt "Angela Merkel is tudja, de nem mondja ki".

Az SPD elnöke azt mondta, Merkelnek igaza van abban, hogy a határok lezárása nem jelenthet megoldást, a menekültáradat okait a Közel-Keleten kell kezelni.