Egységre szólította fel a lázadókat az Iszlám Hadsereg új vezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szíriai rezsim elleni összefogásra és a harc folytatására szólította fel a lázadókat az egyik legbefolyásosabb felkelőcsoportnak számító iszlamista Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) új vezetője, két nappal azután, hogy a szervezet előző parancsnoka meghalt bombatámadásban.

Esszám al-Buvajdáni az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által vasárnap közzétett videóüzenetében arra hívta fel a többi felkelőt, hogy egyesítsék erőiket Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen. Egyúttal leszögezte, hogy elődje halála nem fogja hátráltatni a damaszkuszi vezetés elleni harcot. A Dzsais Al-Iszlám előző vezetőjével, Zahrán Allússal egy légicsapás végzett pénteken, a támadásban több másik felkelővezér is meghalt. A csoport a legerősebb Damaszkusz környéki fegyveres szervezetnek számít, a fővárostól keletre fekvő területeket ellenőrzi, és a rezsim mellett az Iszlám Állam dzsihadista csoport ellen is harcol.

Elemzői értékelések szerint Allús halála megváltoztathatja az erőviszonyokat az lázadók soraiban. Egyes vélemények szerint megölésével "lefejezték" a Dzsais Al-Iszlámot, és így már nemcsak a rezsim, hanem számos rivális felkelőcsoport is a szervezet meggyengítésére fog törekedni.

Az nem világos egyelőre, hogy Allús halála milyen hatással lesz a rezsim és az ellenzék a tervek szerint a jövő hónapban kezdődő béketárgyalásaira, amelyek előkészületeiben a Dzsais Al-Iszlám is részt vett. Mindazonáltal a tárgyalásokat elutasító befolyásos iszlamista Ahrar as-Sam milícia a felkelővezér megölése után úgy fogalmazott, hogy a történtek azt bizonyítják, Aszad és Vlagyimir Putyin orosz elnök a felkelők teljes elpusztítására törekszik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet vasárnap arról adott hírt, hogy a kormányerők felrobbantottak egy farmot, ahol iszlamista felkelők tanácskoztak a déli Daraa tartományban. A szombat esti támadásban a beszámolók szerint 17 lázadó vesztette életét.

Hozzászólások