Záporoznak a kritikák a kölni rendőrségre

Záporoznak a kritikák a kölni rendőrségre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Újabb súlyos kritika érte a kölni rendőrséget: az észak-rajna–vesztfáliai belügyminiszter szerint a rendőrségnek erősítést kellett volna igénybe vennie szilveszter éjszaka, ezt pedig nem tette meg. A miniszter arról is beszélt, hogy a szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak.

Keményen kritizálta a kölni rendőrséget az észak-rajna-vesztfáliai belügyminiszter, a szociáldemokrata Ralf Jäger – írja a Focus Online.

Elfogadhatatlan az a kép, amit a kölni rendőrség mutatott magáról szilveszter éjszaka – jelentette ki hétfőn a düsseldorfi tartományi parlament rendkívüli ülésén. A miniszter szerint a rendőrségnek erősítést kellett volna igénybe vennie, ezt pedig nem tette meg, ami súlyos hiba. Jäger kijelentette: a rendőrség önkritikus, átlátható munkája kötelesség. (A kölni rendőrfőkapitányt a folyamatos bírálatok nyomán nyugállományba helyezték.)

©

A miniszter arról is beszélt, hogy a szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak. Hozzátette: voltak köztük olyanok is, akik az elmúlt egy évben érkeztek az országba. A belügyminiszter a tanúvallomásokra és a rendőrségi jelentésekre alapozta kijelentését. "Úgy tűnik, a bűncselekményekért szinte kizárólag olyan személyek felelősek, akik migrációs háttérrel rendelkeznek" – mondta Ralf Jäger, hozzátéve: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között. "A kábítószer- és alkoholfogyasztás után jött az erőszak, amely annak kiélésében csúcsosodott ki, hogy szexuálisan is bármit megtehetnek" – magyarázta a miniszter.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy hétfői kölni rendezvényen elmondta: alkalmazni kell a hatályos jog által biztosított lehetőségeket, valamint szigorítani is kell a jogszabályokon, s az ország nem engedheti meg magának, hogy az ezzel kapcsolatos vitára sok időt pazaroljon. De Maiziere mindazonáltal óva intett a külföldiekkel, menekültekkel, menedékkérőkkel szembeni általánosítástól.

Aiman Mazyek, a Muszlimok Központi Tanácsának elnöke a Kölner Stadt-Anzeiger című helyi lapnak arról beszélt, hogy a történtek óta a város muszlim közössége "a gyűlölet új dimenziójával" kénytelen szembesülni.

Mint arról beszámoltunk: már mintegy négyszáz feljelentés érkezett a kölni rendőrkapitányságra a németországi városban szilveszter éjszakáján történtekkel kapcsolatban, ezek 40 százaléka szexuális visszaélésekről szól.

A kölni rendőrség több mint száz nyomozót állított rá az ügyek kivizsgálására. A hatóság közleménye szerint a nyomozás középpontjában álló gyanúsítottak "elsősorban észak-afrikai országokból származnak", "többségük menedékkérő vagy illegálisan tartózkodik Németországban". Egyelőre vizsgálják, hogy a gyanúsítottak részt vettek-e bűncselekmények elkövetésében szilveszter éjszakáján, és ha igen, milyen mértékben – közölte szombaton a rendőrség.

A szövetségi hatóságok 32 gyanúsítottat azonosítottak, köztük 22 menedékkérőt. A feltételezett elkövetők közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, négyen szíriaiak, öten irániak, egy iraki, egy pedig szerb állampolgár.

A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, és ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". Hasonló esetek történtek más német nagyvárosokban, de Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Hozzászólások