"Elszabadult a pokol" Kósz szigetén a menekültek elleni tüntetésen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A görög hatóságok egy menedékkérő pontot akarnak építeni Kósz szigetére, de a helyiek tüntetést szerveztek a pont ellen, majd összecsaptak a rendőrökkel.

Több száz tüntető csapott össze rendvédelmi szervekkel pénteken a görögországi Kósz szigetén, a rendőrség könnygázt is bevetett, hogy feloszlassa a köveket dobáló aktivistákat, akik egy menedékkérő-regisztrációs központ (hot spot) tervezett megépítése ellen tüntettek – közölte a helyi sajtó. A tumultus során egy ember megsérült.

"A helyzet nagyon rossz. Elszabadult a pokol" – mondta David Geraszkálisz, Kósz szigetének polgármester-helyettese. Az üdülősziget egyike azoknak a Görögországhoz tartozó égei-tengeri szigeteknek, ahová naponta több száz migráns érkezik a mindössze néhány kilométernyi távolságra lévő törökországi partvidékről.

Kósz számos lakója attól tart, hogy a menekültáradat tönkreteszi legfontosabb bevételi forrásukat, a turizmust – mondta Geraszkálisz. Hozzátette: a tüntetők ezért azt követelik, hogy a menekülteket a hatóságok közvetlenül Pireuszba, Athén kikötővárosába szállítsák.

A Kószon tervezett menedékkérő-regisztrációs központot Píli városának közelében egy laktanyában akarják felépíteni. Szemtanúk beszámolói szerint a tüntetések dacára az építési munkálatok folytatódtak.