Bármikor kiújulhat a kelet-ukrajnai háború

Bármikor kiújulhat a kelet-ukrajnai háború

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az ENSZ szerint a mostani áldozatok zöme aknatámadásokban halt meg vagy sebesült meg.

Idén június és július folyamán halt meg a legtöbb civil a kelet-ukrajnai válságövezetben tavaly augusztus óta az ENSZ összegzése szerint; a szakadárok arra figyelmeztetnek, hogy bármelyik pillanatban újra fellángolhatnak a harcok a térségben.

A világszervezet legfrissebb jelentése szerint júniusban 12 civil halt meg, és 57-en megsebesültek, míg júliusban nyolcan vesztették életüket, és 65-en sebesültek meg a térségben.

Tavaly augusztus óta nem volt ilyen nagy az áldozatok száma a harcokban részt nem vevők között. Ez azzal hozható összefüggésbe, hogy a térségben fokozódott az ellenségeskedés. Az áldozatok zöme aknatámadásokban halt meg vagy sebesült meg. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi biztosa szerint az elmúlt hetekben összesített adatok arról tanúskodnak, hogy sem az ukrán fegyveres erők, sem a fegyveres lázadók nem teszik meg a szükséges intézkedéseket a civil lakosság védelmében.

A világszervezet adatai szerint Kelet-Ukrajnában a fegyveres konfliktus kirobbanása, 2014 áprilisa óta 9553 ember halt meg, és 22 137 ember sebesült meg. A minszki megállapodások aláírása, 2015 szeptembere után enyhült a válság, amely azonban idén májusban ismét kiéleződött; ez részben azzal is magyarázható, hogy Kijev és a szakadárok vezetői nem tudtak közös nevezőre jutni a helyhatósági választások megrendezéséről a két szakadár területen, Donyeck és Luhanszk megyében.

Hozzászólások