Azerbajdzsánban is üldözni kezdték a gülenistákat

Azerbajdzsánban is üldözni kezdték a gülenistákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

"Törvénybe ütköző cselekedeteik megakadályozása érdekében" büntetőeljárást indítottak Azerbajdzsánban Erdogan ellenlábasa, Fethullah Gülen hívei ellen. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint "Gülen követői államcsínyt terveztek Azerbajdzsánban is".

Azerbajdzsánban büntetőeljárást indítottak az Ankara által a török puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok követői ellen - közölte hétfőn Eldar Sultanov, az azeri főügyészség szóvivője.

"Az azerbajdzsáni főügyészség nyomozati igazgatósága büntetőeljárást indított a büntető törvénykönyv megfelelő cikkelyei alapján Fethullah Gülen terrorista szervezetének tagjai ellen az ország területén folytatott, törvénybe ütköző cselekedeteik megakadályozása érdekében" - idézte Sultanovot a bakui Trend hírügynökség.

A főügyészség szóvivője szerint jelenleg operatív-nyomozati intézkedéseket folytatnak a büntetőeljárás keretében. Ugyanakkor egyelőre nem tudni,  ki ellen irányul az eljárás.

A nap folyamán a haqqin.az hírportál arról számolt be oknyomozó cikkében, hogy megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésére az Ali Kerimli vezette azeri nyugatbarát ellenzék szoros együttműködéséről a Gülen mozgalmához tartozó intézményekkel. A haqqin.az úgy tudja: a vizsgálatok olyan tényekre derítettek fényt, amelyek alátámasztják, hogy Kerimlit és politikai pártját is Gülenhez közel álló szervezetek finanszírozták.

A TASZSZ orosz hírügynökség ugyancsak a hírportál cikkére hivatkozva arról ír, hogy "Gülen követői államcsínyt terveztek Azerbajdzsánban is".

Az azerbajdzsáni médiahatóság röviddel a sikertelen puccskísérletet követően felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának sugárzását, mert leadott egy interjút hitszónokkal, illetve felfüggesztették a Gülen-iskolák működését is.

Törökország Magyarországtól is kérte egy gülenistának mondott iskola bezáratását, a kormány megvizsgálja a kérdést. Az Orchidea iskolában érdekelt szülők a hvg.hu-nak azt mondták, a vallás az intézményben nem téma, Gülenről pedig nem is hallottak:

"A vallás nem téma, Gülenről sosem hallottunk" - aggódnak a szülők a "török" iskola jövőjéért

A török elnök a hatalmas és országhatáron túlnyúló tisztogatási hullám keretében bezáratna egy magyar kétnyelvű iskolát is, mert ellenlábasához, Fethullah Gülenhez köti. A szuverenitására egyébként oly kényes magyar kormány pedig bejelentette, vizsgálni fogja az intézményt. A szülők félnek, és remélik, hogy elindulhat szeptemberben az oktatás.

Hozzászólások