"Hirtelen jött": disszidált a kommunista ország diplomatája

"Hirtelen jött": disszidált a kommunista ország diplomatája

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

De Jong Ho a legmagasabb rangú diplomata, aki Észak-Koreából a félsziget déli részére távozott.

Vizsgálja a brit külügyminisztérium az arról szóló híreket, hogy disszidált Észak-Korea londoni nagykövetségének egy magas rangú tisztségviselője. Dél-Korea országegyesítési minisztériumának szóvivője néhány órával később azt mondta, hogy az érintett diplomata családjával együtt megérkezett Dél-Koreába.

A brit sajtó a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lapra hivatkozva arról írt szerdán, hogy a diplomáciai képviselet egy magas rangú tagja családjával együtt nemrég egy harmadik országba távozott, ahol menedéket kért.

A BBC brit közszolgálati adó szerint De Jong Ho első beosztott szökött meg, a Dzsungang Ilbo szerint is vagy ő, vagy Rju Kjong Dzun harmadik titkár.

Az észak-koreai nagykövetség egyelőre nem erősítette meg a hírt, amellyel kapcsolatban csak annyit mondott, "hirtelen jött". A brit külügyminisztérium viszont közölte: vizsgálja az értesülést.

Néhány órával később Jong Jun He, a dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője úgy nyilatkozott, hogy De Jong Ho Dél-Koreába érkezett. Ezzel ő vált a legmagasabb rangú diplomatává, aki Észak-Koreából a félsziget déli részére távozott. A tisztségviselő a szóvivő szerint az észak-koreai rezsimmel szembeni elégedetlensége, valamint gyermekei jövőjéért érzett aggodalma miatt szökött meg.

"Jelenleg kormányzati védelem alatt állnak, és az illetékes intézmények elindították az ilyenkor szokásos eljárásokat" – tette hozzá Jong Jun He. Arról nem árult el részleteket, hogy a diplomata és családja mikor és milyen útvonalon keresztül érkezett meg Dél-Koreába.

Nagy-Britannia és a kommunista ázsiai ország között tizenhárom éve állt helyre a diplomáciai kapcsolat, és nyílt meg Londonban Észak-Korea nagykövetsége. Azóta nem volt példa disszidálásra – emlékeztetett a The Guardian című brit lap, amely arról írt, hogy a diplomata egyik feladata volt figyelemmel kísérni a brit fővárosban élő észak-koreai disszidenseket. Őt bízták meg azzal is, hogy cáfolja az Észak-Koreának címzett brit bírálatokat az emberi jogok helyzetéről.

De Jong Ho kisebbik fia egy nyugat-londoni iskolába járt, és egyik osztálytársa szerint július közepén eltűnt. "Igazán jó barátok voltunk, minden nap bejelentkezett a Facebookra. Egyszer csak azonban eltűnt a közösségi hálóról" – idézte őt a The Guardian. A fiút felvették a patinás Imperial College Londonba, ahol matematikát és komputertudományokat tanult volna.

A diplomata korábban is szolgált Nyugaton, például Dániában, Londonba négy éve nevezték ki.

Brit kommentárok szerint a diplomata hasznos információkkal szolgálhat Kim Dzsong Un rezsimjéről, ezért igen értékes lehet a személye. "Ezek a magas rangú tisztségviselők eszesek, képzettek, jól beszélnek angolul, és külföldön nem koktélpartikra pazarolják az idejüket" – mondta a brit Királyi Külügyi Intézet egyik Ázsia-szakértője, aki szerint a hírszerző ügynökségek sokat adnának azért, hogy bepillantást nyerjenek Kim Dzsong Un módszereibe, valamint abba, hogy mennyire stabil a rezsim helyzete, és mi történt az ország korábbi magas rangú vezetőivel.

A diplomata politikai és személyes okokból is disszidálhatott, lehet, hogy jobb életet akart visszavonulása közeledtével – vélekedett John Nilsson-Wright. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szökés igen kockázatos, az észak-koreai rezsim az otthon maradt rokonokon és barátokon állhat bosszút, de előfordulhat, hogy üldözőbe veszi a szökevényt, és ha elfogja, drákói büntetésnek veti alá.

(Fotónk illusztráció)

Hozzászólások