Szélsőségesek támadtak egy börtönre, több társukat is kiszabadították a Fülöp-szigeteken

Szélsőségesek támadtak egy börtönre, több társukat is kiszabadították a Fülöp-szigeteken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Iszlám Állam zászlaját lengető szélsőségesek támadást hajtottak végre egy börtön ellen a Fülöp-szigetek déli részén, nyolc társukat és húsz másik rabot szabadítottak ki.

A támadást a Maute csoport mintegy ötven fegyverese hajtotta végre szombaton Marawi város egyik börtöne ellen - mondta Agustine Tello helyi rendőrfőnök. Az akció során tizenkét támadó és öt katona vesztette életét.

A nyolc kiszabadított szélsőségest augusztus 22-én tartóztatták le katonák, miután egy ellenőrzőpontnál fegyvereket és robbanószereket találtak a gépjárművükben. A többi húsz rabot különböző okokból tartották fogva.

A szigetország hatóságai a Maute csoportot teszik felelőssé a Mindanao város melletti katonai támaszpontot ért februári támadásért. A szélsőségeseknél akkor is az Iszlám Állam fekete lobogója volt.

Nem ez az első eset, hogy fegyveresek sikeres "mentőakciót" hajtottak végre a Fülöp-szigeteken. 2009-ben több százan támadtak egy börtönre Basilan szigetén, harmincegy foglyot, köztük szélsőségesek szabadítottak ki.

A 105 milliós, többségében keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén már négy évtizede harcolnak a kormány ellen az iszlám szakadárok. A konfliktus eddig 100-150 ezer halálos áldozatot követelt, és megakasztotta a természeti erőforrásokban gazdag régió fejlődését. Bár a Fülöp-szigetek kormánya 2014-ben békét kötött az ország legnagyobb muzulmán fegyveres szervezetével, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal, más kisebb lázadócsoportok továbbra is aktívak.

Hozzászólások