Magyarországon is megpróbálhatták megölni Kim Dzsongnamot

Magyarországon is megpróbálhatták megölni Kim Dzsongnamot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Korábban is megpróbálhatták megölni külföldön Kim Dzsongnamot, akit Magyarországon is támadás ért még 2008 táján.

Magyarországon is fizikai támadás érte a Malajziában hétfőn meggyilkolt Kim Dzsong Namot, az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun féltestvérét – jelentette az Asahi japán portál.

A beszámoló szerint az eset 2008 táján történt, és a dél-koreai köztisztviselők szerint a magyar kormány tiltakozott is az incidens miatt Phenjannál. Azt is követelték, hogy ne történjen még egyszer hasonló támadás.

A Makaóba készülő 45 éves Kim Dzsongnamot hétfő reggel 9 körül mérgezte meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren, a hírek szerint egyiküket azóta őrizetbe is vették.

Egyes szakértők szerint Kim Dzsongnam politikai gyilkosság áldozata lett. A férfi a dél-koreai hírszerzés szerint 2012-ben egy sikertelen gyilkosságkísérlet után levélben könyörgött mostohafivérének, hogy kímélje meg őt és családját.

Kim Dzsongnam Észak-Korea néhai kommunista diktátora, Kim Dzsongil elsőszülött fia volt. Házasságon kívül született, anyja színésznő volt, aki Moszkvában halt meg.

A férfi az elmúlt években önkéntes száműzetésben élt, idejének nagy részét Kínában és Délkelet-Ázsiában töltötte. Észak-Koreában nem volt semmilyen hivatalos tisztsége.