Orbán támogatójának egyre inkább kifelé áll a rúdja

Orbán támogatójának egyre inkább kifelé áll a rúdja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább gyengült a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) választói támogatottsága, és a német tartomány lakosságának csaknem négyötöde szerint Horst Seehofernek távoznia kell a CSU-elnöki és a kormányfői tisztségből - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CSU a szavazatok 38 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne tartományi törvényhozási választás, ami csaknem 10 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott választáson elért 47,7 százalékhoz képest.

Ha pedig szövetségi parlamenti választás lenne most vasárnap, a csak Bajorországban induló CSU a tartományban leadott szavazatok mindössze 36 százalékát gyűjtené össze, ami 2,8 százalékpontos csökkenés a szeptemberi Bundestag-választáson elért 38,8 százalékhoz képest.

A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson.

A bajor választók Horst Seehofertől is egyre inkább elpártolnak, 72 százalékuk úgy véli, hogy le kell mondania a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségről - mutatta ki a felmérés.

Horst Seehofer 2008 óta vezeti a pártot és a tartományi kormányt. Azután került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU 2008-ban több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt korábbi vezetését.

A szeptemberi Bundestag-választáson mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét tapasztalható forrongás a pártban. Ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és egyik fő riválisát, Markus Söder tartományi pénzügyminiszter javasolta utódjának. 

Horst Seehofer egyébként Orbán Viktor politikájának nagy támogatója, korábban például a Passauer Neue Presse című lapnak azt mondta, érthetőnek tartja, hogy a magyar kormányfő benyújtotta a számlát Brüsszelnek a határvédelmi költségekről.

Arról is beszélt, hogy nagy rokonszenvvel viszonyul Orbán Viktorhoz, és másokkal ellentétben ismeri egész életútját, így a "kommunista diktatúra ellen folytatott harcát is, amelyben nagy személyes kockázatot vállalt".    

Hozzátette akkor, szerinte Orbán Viktor "nem az az ördögi alak", amelynek Európában beállítják.