Elkapkodják az elmaradt Trump–Kim-csúcstalálkozó emlékérmeit

Elkapkodják az elmaradt Trump–Kim-csúcstalálkozó emlékérmeit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Emlékérem van, csúcstalálkozó nincs: Donald Trump amerikai elnök – arra hivatkozva, hogy egyre ellenségesebb hangú nyilatkozatok hangzanak el Phenjanban – lemondta a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett június 12-ei találkozóját. A találkozónak emléket állító érméket viszont már elkészítették, s a gyűjtők most harcot indítottak értük.

A BBC beszámolója szerint kétfajta emlékérem van. A Fehér Ház kommunikációs osztálya által kiadott, meglehetősen csiricsáréra sikerültön Trump és Kim Dzsong Un profilja látszik, s a tervezők „Legfelső vezetőnek” nevezték az észak-korai diktátort. Ezt a kisszériás érmét nem bocsátották kereskedelmi forgalomba, az ilyen emlékplaketteket leginkább külföldi politikusoknak, illetve diplomatáknak szokták ajándékozni.

A harc most a Fehér Ház ajándékboltjának internetes oldalán árult másik érméért dúl, amelyen Trump és Kim mellett a dél-koreai államfő, Mun Dzse In arcképe is látható. Miközben az ajándékbolt illetékesei úgy gondolták, ha elmarad a csúcs, akkor lejjebb kell vinni az árat – 24,95 dollárról 19,95-re a gyűjtők másképpen látják, s mindenki próbál szerezni egyet magának. Ennek következtében az oldal csak várakozás után érhető el, Trump ellenfelei pedig az interneten viccelődnek az elmaradt csúccsal, illetve az ízlésesnek aligha nevezhető éremmel.

Egyikük azt írta, a csúcs elmaradása miatt Trump nem kap Nobel-békedíjat, Kim viszont kapott egy amerikai érmét, amelyen „Legfelső vezetőnek” nevezik őt. „Ezt hívják győzelemnek” – írta a kommentelő. Egy másik szerint lehet, hogy egy nap ki fog derülni, Trump shortolt az érmékre, majd hogy sokat keressen, lemondta a találkozót.

Robert Kelly Észak-Korea-szakértő szerint az érme egyáltalán nem vicces, hiszen a „Legfelső vezető” titulussal az USA gyakorlatilag legitimálja Kim Dzsong Un személyi kultuszát. „Ez annyira nem amerikai, képzeljék el, mit szólna a Fox News csatorna, ha ezt egy másik elnök csinálta volna” – írta a szakértő. A kommentek és mémek annak ellenére nem szűnnek, hogy a Fehér Ház hivatalosan is bejelentette, nem az elnöki adminisztrációhoz tartozó emberek tervezték az emlékérmét.