Világszerte megdöbbentek a síró kislány fotóján, megszólalt a készítője

Világszerte megdöbbentek a síró kislány fotóján, megszólalt a készítője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy kétéves handurasi kislány keservesen sírt, amikor édesanyját őrizetbe vették az amerikai-mexikói határon, és valószínűleg elszakították tőle. A róla készített kép bejárta a világot, és sokan az illegális bevándorlók elleni kegyetlen bánásmód szimbólumaként tekintenek arra.

Apaként és újságíróként egyaránt fájdalmas volt látnia azt a kétségbeesett kétéves kislányt, akinek az édesanyját őrizetbe vették az amerikai-mexikói határon, illegális belépés miatt – mondta a CNN-nek John Moore, akinek a síró gyermekről készített fotója bejárta a világot.

Az Egyesült Államokban republikánus politikusok is bírálják azt a kormányzati intézkedést, amelynek értelmében az Egyesült Államokba illegálisan belépő embereket letartóztatják, vádat emelnek ellenük és a gyermekeiket elválasztják tőlük. Az intézkedéseket május 7-én hozták nyilvánosságra, de az igazságügyi minisztérium szerint a tárca visszamenőleges hatállyal már az április elején elfogott illegális bevándorlók ellen is bűnügyi eljárást indított.

Pénteken Jonathan Hoffman, a belbiztonsági tárca szóvivője azt közölte: április 19-e és május 31-e között csaknem kétezer gyermeket választottak el a szüleiktől, vagy az őket felügyelő felnőttektől, és külön erre a célra kialakított befogadóközpontokban helyezték el őket. Az így elszakított gyerekek között egészen kicsik, sőt csecsemők is vannak. A szétszakított családok között voltak olyanok, amelyek később újraegyesülhettek, de nem világos, az amerikai hatóságok hánynak tették ezt eddig lehetővé.

Az intézkedés, a gyermekekről készült képek és történeteik közfelháborodást keltettek. John Moore fotója is ilyen.

Az újságíró azt mondta: azért is volt szörnyű látnia az intézkedést, mert tudta, a kislányt elválasztják nemsokára az édesanyjától. A felnőttek arcán látszódott az is, fogalmuk sincs, mi történik velük.

A hondurasi nőt az amerikai-mexikói határnál található McAllennél tartóztatták fel. A kislány édesanyja lábainál állva sírt, amíg a nő két kezével egy autónak, valószínűleg egy járőrkocsinak támaszkodott és egy egyenruhás ember megmotozta.

John Moore tudott beszélni a letartóztatott nővel, aki azt mondta, hogy hondurasiak és egy hónapja voltak már úton. Mexikón keresztül próbáltak volna belépni az Egyesült Államokba. Tudták, hogy az út nehéz és veszélyes lesz – tette hozzá.

A fotós szerint a kislány azonnal sírni kezdett, amikor ráparancsoltak az anyjára, hogy a motozás előtt tegye le a gyereket. Utána pillanatok alatt kocsiba rakták, és az illetékes hatósági központba vitték őket.

Egyelőre nem világos, mi lett a sorsuk. A hatóság egyik szóvivője a BuzzFeednek annyit mondott, hogy egy kisgyermeket csak meghatározott esetekben választanak el az édesanyjától: ha bűncselekmény, illegális bevándorlás történt, bizonyíték van bántalmazásra, vagy úgy látják, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Ennek ellenére egy hondurasi nő ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a fogva tartásuk helyszínén akkor vették el védencétől a kislányát, amikor éppen szoptatta – az nem világos, hogy ugyanarról az anyáról van-e szó.

A McAllennél lefotózott kislány képein a közösségi média felhasználói kiszúrtak még egy részletet: a gyermek piros kiscipőjéből kiszedették a fűzőket az édesanyjával, annak ellenére, hogy a kislány azokkal valószínűleg nem tudott volna kárt tenni magában.