Rakétákat lőttek a líbiai főváros reptere felé

Rakétákat lőttek a líbiai főváros reptere felé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Kadhafi elzavarása óta nagy a káosz Líbiában. Az országban fegyeveres csoportok harcolnak, korábban tűzszünetben állapodtak meg, azonban múlt héten is több rakéta csapódott be a tripoli reptér közelében.

Két rakétát lőttek ki kedden a líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőtere irányába. A Matiga repülőtérre tartó járatokat átirányították a Tripolitól 200 kilométerre fekvő Miszrátába.

A repülőtér környékén robbanások zaja verte fel az éjszakai csendet, egy rakétát pedig látni lehetett, ahogy a Földközi-tengerbe csapódik. A rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai.

A Matiga repülőtér augusztus 31. és szeptember 6. között zárva tartott rivális fegyveres csoportok harcai miatt. A múlt héten is legalább három rakéta csapódott be a repülőtér közelében. A tripoli repülőtér végül múlt hét pénteken nyitotta meg újra kapuit, miután az ellenségeskedő csoportok tűzszünetben állapodtak meg.

A líbiai főváros ellenőrzéséért augusztus 27-én kitört, több mint egy hétig tomboló harcokban legkevesebb 61 ember vesztette életét, és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni.

Fegyveresek korábban a líbiai nemzeti olajvállalat székhelyére is rátámadtak.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

(Képünk illusztráció.)

Hozzászólások