Beiktatták az új ukrán államfőt, aki bejelentette, feloszlatja a parlamentet

Beiktatták az új ukrán államfőt, aki bejelentette, feloszlatja a parlamentet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hétfő reggel beiktatták hivatalába Ukrajna új államfőjét, Volodimir Zelenszkijt. A komikusból lett elnök a hivatalban lévő államfőt, Petro Porosenkót győzte le nagy különbséggel a választás második, április 21-ei fordulójában. A beiktatás után Zelenszkij bejelentette, feloszlatja a parlamentet.

A parlament kijevi épületében tartott beiktatáson a törvényhozás képviselői, a külföldi vendégek, valamint a korábbi ukrán elnökök, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma, Viktor Juscsenko és Petro Porosenko is részt vett. Egy volt ukrán államfő, Viktor Janukovics nem volt jelen, ő Oroszországban él, miután a 2014-es forradalommal eltávolították őt a hatalomól. Az ünnepségen Oroszország képviselői nem vettek részt, Magyarországot Áder János államfő képviselte.

Volodomir Zelenszkijt győzelme egyértelműen protestszavazás következménye volt: úgy választották meg államfőnek, hogy nem hozott nyilvánosságra részletes programot, nem tartott választási nagygyűléseket, és gyakorlatilag csak annyit mondott, hogy mindent másképpen akar csinálni, mint elődje, Petro Porosenko. Az utóbbi napokban többször felmerült, hogy Zelenszkij feloszlatná a parlamentet, s előre hozná a csak ősszel esedékes választást.

©

Ezt a lehetőséget azonban elvben elvette a Porosenko mögött álló egyik kormánypárt, amely hivatalosan is kilépett a koalícióból, így Ukrajna kormány nélkül maradt. Az ukrán törvények értelmében a parlamenti képviselőknek egy hónapjuk van egy újabb kabinet összeállítására, s ezen idő alatt nem lehet feloszlatni a törvényhozást. A hónap leteltével viszont olyan közel kerül az eredeti választási időpont, hogy e miatt nem lehet szélnek ereszteni a képviselőket. Ennek ellenére a beiktatás után  Zelenszkij közölte, feloszlatja a törvényhozást. Egyelőre nem tudni, hogy a döntés érvényes-e.

Zelenszkij mögött egyelőre nem áll párt, most szerveződik a komikus által írt tévésorozat címét – a Nép Szolgálója – átvevő tömörülés, amely a felmérések szerint már most a voksok 35 százalékára számíthat.