Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Lemondanak az osztrák szabadságpárti miniszterek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Azután döntöttek így, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Herbert Kickl belügyi tárcavezető menesztését javasolta az államfőnek – jelentette az APA osztrák hírügynökség egyik szóvivőjére hivatkozva.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ezzel valóra váltja korábbi fenyegetését. Korábban már jelezték: amennyiben Kurz javasolja Alexander Van der Bellen államfőnek Kickl menesztését, úgy a párt minden miniszterei benyújtják lemondásukat.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, miután fogadta őt az államfő, arról beszélt, hogy az utóbbi napok kormányválsága igazi alkotmányos válsággá nőtte ki magát. Sürgette, hogy a jelen helyzetben a felek helyezzék a háttérbe pártpolitikai érdekeiket és az állam érdekeit vegyék előre. Mint mondta, a teljes mostani vezetést szakértői kormánnyal kell felváltani, mert csak egy ilyen intézkedés jelenthet "jó és tartós megoldást".

A kancellár kora este jelentette be, hogy javasolni fogja Kickl menesztését. Kurz szerint a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha a belügyminiszter önként lemond.

Kurz a Strache-üggyel összefüggésben kijelentette: teljes átláthatóságra és a történtek hiánytalan feltárására van szükség.

A kancellár még szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Kreml: Semmi közünk az egészhez

Tagadta a Kreml hétfőn, hogy köze van Strache korrupciós botrányához. Dmitrij Peszkov szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint hétfőn azt mondta: "Semmilyen módon nem tudom értékelni ezt a videót, mert semmi köze nincs az Oroszországi Föderációhoz, az elnökhöz vagy a kormányhoz".

A felvételen szereplő, magát orosznak mondó nővel kapcsolatban, akiről kiderült, hogy provokátor, Peszkov kijelentette: "Nem tudjuk valójában, hogy ki ez a nő, orosz vagy oroszországi állampolgár".

"Ennek a történetnek nincs és nem is lehet hozzánk semmi köze" – jelentette ki.

Korrupció, miegymás

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.

A magát Aljona Makarovának nevező nő azt állította, hogy Igor Makarov orosz milliárdos unokahúga. Igor Makarov tagadta, hogy köze van az ügyhöz, hozzátéve: nincs unokahúga. Jelezte: jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiderítsék, ki élt vissza a nevével.

A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ volt frakcióvezetője is, aki időközben kilépett a pártból, s minden tisztségéről, valamint parlamenti mandátumáról is lemondott.

A német lap a videón elhangzott kijelentésekre hivatkozva úgy tudja, az FPÖ közeledése Oroszországhoz Strache pártelnökségével kezdődött 2005-ben. Akkor Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólagos közeli tanácsadója, Makszim Sevcsenko találkozott az FPÖ elnökével, később pedig tervet készítettek a stratégia együttműködéshez. Ennek nyomán Putyint szívélyesen fogadták 2007-es bécsi látogatása alkalmával, 2008-ban pedig Strache megértést tanúsított az orosz csapatok georgiai beavatkozása iránt, s még az évben hivatalosan fogadták Moszkvában az osztrák ellenzék vezetőjeként – így az SZ.

Az orosz baloldali ellenzéki politikus és újságíró Sevcsenko, aki magát Strache jó barátjának mondta, az APA osztrák hírügynökségnek telefonon nyilatkozva cáfolta az SZ értesüléseit. Kijelentette: Strachét csak 2008 augusztusában ismerte meg a georgiai konfliktus kapcsán folytatott megbeszéléseken. Sevcsenko ugyanakkor hangsúlyozta: sosem volt Putyin személyes tanácsadója, hanem olyan civiltársadalmi tanácsadó testületekben vett részt, amelyeket az orosz államfő évente egy alkalommal meg szokott hallgatni. Sevcsenko jelezte: sajnálja, hogy Strache lemondott. Ugyanakkor szerinte a volt FPÖ elnök vissza fog térni a politikába.

Hozzászólások