Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Afrikában is terjeszkedik Oroszország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szerződést kötött Oroszország Kongóval arról, hogy Moszkva katonai szakértőket küld az afrikai országba. 2014, az Ukrajnához tartozó Krím elcsatolása óta Orosziország legalább húsz hasonló megállapodást kötött a fekete-afrikai államokkal.

A legújabb szerződés értelmében Moszkva húsz katonai tanácsadót küld Kongóba, a delegáció tagjainak a feladata a tanácsadás mellett az lesz, hogy segítséget nyújtsanak az egykori Szovjetuniótól vásárolt katonai felszerelések felújításához. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint Kongóban – egy korábbi megállapodás alapján – már most is szolgálnak orosz katonai tanácsadók. A The Moscow Times című moszkvai lap értesülései szerint Moszkva többek között már Etiópiával, Nigériával és Zimbabwével is kötött hasonló szerződéseket.

Miközben születnek a katonai tanácsadók küldéséről szóló megállapodások, több beszámoló utal arra, hogy Oroszország befolyásolni próbálja a kontinens országaiban rendezett választásokat. Lapjelentések szerint egyebek mellett Madagaszkáron, illetve Dél-Afrikában voltak ilyen kísérletek.