Orbánék újranyitnák a szíriai nagykövetséget

Orbánék újranyitnák a szíriai nagykövetséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Unió több tagállamánál is kiverte a biztosítékot a magyar kormány terve.

A magyar kormány a diplomáciai kapcsolatainak fejlesztését tervezi Szíriában, amit több EU-s tagállam nem nézne jó szemmel – írja a Financial Times.

Brüsszeli és magyar diplomaták is arról számoltak be, hogy Budapest arra készül, hogy visszaküldje Bejrútba az ügyvivőjét, aki előkészítené a nagykövetség újbóli megnyitását. Bár néhány európai ország fenntartotta a diplomáciai kapcsolatot a hétéves polgárháború alatt is Szíriával (mint Csehország is), de ez az első alkalom, hogy egy EU-s tagállam nyisson az Aszad-rezsim felé.

Több EU-tag határozottan ellenzi a kapcsolatok normalizálását Bassar el-Aszad tekintélyelvű rezsimével, az egyik diplomata úgy fogalmazott, hogy a magyar lépés nagyon bosszantó.

A cikk szerint a befolyásosabb uniós államok fenntartják az álláspontjukat, hogy nem vesznek részt a rezsim újjáépítésében, és nem veszik fel a diplomáciai kapcsolatot politikai változások nélkül. Az egyik EU-s tisztviselő azt mondta, az egyes országoknak maguknak kell dönteniük a képviseletükről, de nem gondolná, hogy az idő megérett arra, hogy nyissanak Szíria felé.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a kormány szóvivőjét is kereste a lap, de nem válaszoltak megkereséseikre.

Cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a magyar külügyminisztérium. Ezt változtatás nélkül közöljük:

Magyarország a közel-keleti keresztényeknek nyújtott támogatások keretében több szíriai közösséget segít, emellett számos szíriai diák tanul Magyarországon ösztöndíj keretében. Jövő évtől lesz egy diplomatánk, aki éves szinten néhány alkalommal, rövidebb időszakokra Szíriába utazik a humanitárius támogatások után követesé és más konzuli feladatok ellátása céljából. Ez több EU-s tagország gyakorlatával egybevág.

Hozzászólások