Bíróság: Törvénytelen a brit parlament felfüggesztése

Bíróság: Törvénytelen a brit parlament felfüggesztése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök által kezdeményezett felfüggesztés kedd hajnalban lépett életbe, és október 14-ig tartana.

Törvénytelennek mondta ki a brit parlament felfüggesztését Skócia legmagasabb szintű polgári bírósága. A hírt Joanna Cherry, a Skót Nemzeti Párt parlamenti képviselője jelentette be a Twitteren. Mint írta, egy három bíró alkotta testület egyhangúlag hozott döntést.

A határozat felülírja azt a múlt heti bírósági döntést, amely szerint Boris Johnson miniszterelnök nem sértett törvényt a törvényhozás ülésszakának felfüggesztésével.

A skót bírák döntése nem jelenti azt, hogy automatikusan újraidul a parlamenti munka, a bíróság erre ugyanis nem adott utasítást az ügyben jövő keddre kiírt meghallgatás kezdete előtt.

Indoklásukban a bírák azt írták, úgy gondolják, hogy Johnsont a parlament felfüggesztésének kezdeményezésekor a parlament munkájának akadályozása vezérelte.

Azt nem lehet tudni, hogy ebből mi következik. Johnson azért igyekezett megakadályozni az alsóház munkáját, hogy zavartalanul tudjon tárgyalni az október 31-re tervezett Brexit feltételeiről, a képviselőknek mindenesetre a nyári szünet utáni csonka ülésszakon azt sikerült elérniük, hogy elfogadtassanak egy törvényt, amely viszont a miniszterelnök kezét köti meg, méghozzá úgy, hogy ha október 31-ig nincs megállapodás az EU-val, akkor halasztást kell kérnie a kilépésre.

(BBC, Sky News)

Hozzászólások