Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Újabb információ került elő Trump főbírójának zaklatásai ügyeiről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Egy volt évfolyamtársa állítólag látta letolt nadrággal az egyetemen a zaklatással vádolt tavaly megválasztott főbírót.

Brett Kavanaugh amerikai főbíró tavaly nyilvánosságra került szexuális zaklatási ügyeivel kapcsolatban a The New York Times most arról írt, hogy egy férfi többeket is értesített arról, hogy annak idején látta Kavanaugh-t letolt nadrággal.

Tavaly derült ki, hogy egy Deborah Ramirez nevű nő még a nyolcvanas évek elején, a Yale Egyetem hallgatójaként részt vett egy kollégiumi házibulin, ahol ő és az évfolyamtársai, köztük Brett Kavanaugh lerészegedtek, és Kavanaugh kikezdett vele, szexuálisan zaklatta őt. 

Ramirez állítása szerint újonc egyetemista volt akkor, aki ráadásul szerény jövedelmű családból került az egyetemre, és szerinte a "kivételezett helyzetű" többi diák azért nem lépett közbe, és azért nevetett a szemük láttára zajló zaklatáson, mert így akarták egyértelművé tenni, hogy a lány nem közéjük való.

A vádról évtizedeken keresztül nem esett szó, de tavaly ősszel, a Trump által jelölt Kavanaugh főbírói kinevezését megelőző kongresszusi meghallgatáson szóba került. Akkor több nő - köztük a kaliforniai Christine Blasey Ford - azzal vádolta meg őt, hogy évtizedekkel korábban egyetemistaként szexuálisan zaklatta őket. Kavanaugh a Ramirez-ügyről akkor úgy nyilatkozott, hogy ha a történet igaz lenne, akkor az egész egyetem erről beszélt volna.

A The New York Times most azt írja, az egyik egykori évfolyamtárs, Max Stier tavaly értesített egyes szenátorokat, illetve a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársait arról, hogy ő "látta letolt nadrággal" Kavanaugh-t, de sem a szenátorok, sem az FBI nem foglalkozott az üggyel.

Stier nem kívánt nyilatkozni a lapnak, de a Times kitartott álláspontja mellett, azt állítva, hogy két, neve elhallgatását kérő kollégájától ismeri a történetet. A liberális lap cikkéből az nem derült ki, hogy Max Stier ismerte volna a panaszos nő nevét, vagy a neki tulajdonított történet csupán hasonlít a Ramirez által elmondottakra.

Vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében Donald Trump egyébként azt javasolta Brett Kavanaugh-nak, hogy indítson pert rágalmazásért, vagy az igazságügyi minisztériumnak kellene a segítségére sietnie. "Hihetetlenek a róla terjesztett hazugságok. Hamis vádak, viszonvád nélkül. Mikor lesz ennek vége?" - írta az elnök. Majd hangsúlyozta, hogy szerinte az újabb vádakkal próbálják meg befolyásolni Brett Kavanaugh leendő bírói állásfoglalásait. 

Brett Kavanaugh-t tavaly a vádak ellenére a heves szócsatákkal és vitákkal terhelt kongresszusi meghallgatás után végül megszavazták az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság bírájának.

Hozzászólások