Trump szerint le kellene tartóztatni azt, aki a felmentését szorgalmazza

Trump szerint le kellene tartóztatni azt, aki a felmentését szorgalmazza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elnök úgy véli, ha felmentik hivatalából, az polgárháborúhoz fog vezetni.

Donald Trump hétfői Twitter-bejegyzéseiben támadta az Ukrajnával kapcsolatos kiszivárogtatás ügyében névtelenségbe burkolódzó kiszivárogtatót, és felvetette, hogy "árulásért" le kellene tartóztatni az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazóját.

"A hamis kiszivárogtató panasza nem állja meg a helyét. Többnyire arról a  telefonbeszélgetésről szól, amelyet az ukrán elnökkel folytattam, és amelynek leiratát az átláthatóság jegyében azonnal a kongresszus és a nyilvánosság elé tártam" – írta az amerikai elnök. Ezután hozzáfűzte, hogy a kiszivárogtató szinte semmit sem tudott, másodkézből származó információk alapján írta le a telefonbeszélgetést".

Trump felvetette, hogy "árulásért" le kellene tartóztatni Adam Schiff demokrata párti törvényhozót, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, s az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazója. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte a múlt héten rosszul idézte a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetését, és ezzel félrevezette a politikusokat és a közvéleményt.

Trump ezt megelőzően arról írt a Twitteren, hogy amennyiben őt az impeachment eljárás keretében eltávolítanák a hivatalából, az polgárháborúhoz vezetne. A kiszivárogtató, akiről egyelőre csupán annyit tudni, hogy a hírszerzés munkatársa, augusztusban arról tett bejelentést a hírszerzés belső ellenőrzése igazgatójának: Donald Trump egy telefonbeszélgetés során nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy tárja fel Joe Biden volt alelnök fia jövedelmező ukrajnai üzleteit. Hunter Biden az ukrán Burisma gázcég igazgatósági tagja volt.

Jurij Lucenko, volt ukrán főügyész a Los Angeles Times című lapban hétfőn megjelent és Kijevben adott interjújában azt állította, hogy nem látott Bidenéknél törvénysértésre utaló tényeket. Ukrajna volt kormányfője, Mikola Azarov viszont a Reuters brit hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Ukrajnának ki kellene vizsgálnia Biden fiának ukrajnai üzleteit.

A névtelen bejelentés nyomán a Demokrata Párt vezető politikusai kezdeményezték az impeachment eljárás megindításához szükséges előzetes vizsgálatokat. A héten és a jövő héten három képviselőházi bizottság is meghallgatást tart az ügyben. A demokrata párti törvényhozók elsősorban arra keresik a választ: vajon Donald Trump nyomást gyakorolt-e az ukrán elnökre annak érdekében, hogy kompromittáló információkat gyűjtsön Joe Bidenről, aki jelenleg a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.

Hozzászólások