Megtámadták Hongkongban a kínai állami hírügynökség irodáját

Megtámadták Hongkongban a kínai állami hírügynökség irodáját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tüntetők újra összecsaptak a rendőrökkel.

Kormányellenes tüntetők megtámadták a Hszinhua kínai állami hírügynökség hongkongi irodáját szombaton; a rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozókkal szemben. Tüntetők egy csoportja betörte az iroda üvegajtaját és ablakait, graffitivel fújta le, vörös festékkel öntötte le az épületet, és tüzet gyújtott az előcsarnokban.

A kínai érdekeltségek a hongkongi tiltakozók elsődleges célpontjai. A tüntetők Hongkong jogainak megnyirbálásával vádolják a pekingi kormányt.

A metropolisz 1997-ben került vissza Nagy-Britanniától Kínához, és az egy ország, két rendszer elve alapján széles körű jogokat élvez. Azonban Peking az elmúlt időszakban egyre szorosabbra fogta a pórázt Hongkong körül. A rendőrség közleményében arról számolt be, hogy a tüntetők boltokat rongáltak meg, gyújtogattak, és szögekkel szórták fel az utakat, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. Többeket előállítottak.

A szombati tiltakozás kiindulópontja a Viktória park volt, ahol ezrek gyűltek össze. A rendőrség könnygázzal oszlatta fel az engedéllyel nem rendelkező tüntetést, mire a demonstrálók a környékbeli bevásárlóutcák felé vették az irányt. A tüntetők - esetenként focikapukból, telefonfülkékből emelt - égő barikádokkal igyekeztek akadályozni a rohamrendőrség előrenyomulását. A megmozdulás résztvevői közül sokan maszkot viseltek, annak ellenére, hogy a kormány betiltotta azt.

Hongkongban már öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hozzászólások