Csehország bevásárolt amerikai helikopterekből

Csehország bevásárolt amerikai helikopterekből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szövetségesek az egyre agresszívabb Oroszországgal szemben.

Csehország 12 amerikai harci helikoptert vásárolt, a tranzakció ára 14,6 milliárd korona (182,5 milliárd forint) – jelentette Washingtonból a CTK hírügynökség pénteken.

Az erről szóló szerződést kormányközi megállapodás formájában csütörtökön Washingtonban írta alá a két ország védelmi minisztere, Mark Esper és Lubomír Metnar.

A 12 helikopter a Bell cég gyártmánya, közülük nyolc UH-1Y Venom típusú gép, míg négy AH-1Z Viper típusú. A cseh hadsereg az amerikai helikopterekkel a szovjet gyártmányú Mi 24/35 típusú helikoptereket cseréli le, amelyek már működőképességük határán vannak.

Az amerikai helikoptereket 2023-ban kell megkapnia a cseh hadseregnek. A miniszter szerint a szerződés lehetővé teszi, hogy a cseh hadiipar bekapcsolódjon a megrendelés teljesítésébe. Több cseh cég már együttműködési emlékeztetőt írt alá az amerikai Bell céggel – mutatott rá Metnar.

Mark Esper szerint a szerződés aláírása az erősödő amerikai-cseh védelmi együttműködés bizonyítéka.

"Ez egy nagyon fontos pillanat, amely azt mutatja, hogy együttműködésünk erősödik" – mondta újságíróknak az amerikai miniszter. Méltatta a cseh hadsereg bekapcsolódását az afganisztáni, iraki és a balti missziókban. "Országaink szövetségesek az egyre agresszívebb Oroszországgal szemben" – szögezte le Esper.