Túl szűk lett a Vatikán két pápa számára?

Túl szűk lett a Vatikán két pápa számára?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarázkodásra kényszerült a Vatikán XVI. Benedeknek a papi nőtlenség kérdését érintő írása miatt, amelyet a nyugalmazott pápa tudomása nélkül hoztak nyilvánosságra.

A nyugalmazott katolikus egyházfőhöz közeli forrásoktól a vatikáni tudósítók úgy értesültek, hogy a korábbi pápa feljegyzéseket írt a papi hivatásról, amelyeket vázlat formájában, „olvasásra” Robert Sarah guineai bíborosnak is átadott. Arról azonban nem tudott, hogy az írásokat kiadják könyvként. Meglepetés volt tehát, hogy részletek láttak napvilágot a kötetből, amely egy francia kiadónál jelenik meg szerdán a bíboros és a volt pápa mint szerzőpáros neve alatt.

Sarah bíboros ugyanakkor azt állítja, hogy a XVI. Benedek neve alatt publikált fejezeteket valóban a nyugalmazott pápa írta. A Twitter-oldalán nyilvánosságra is hozott több levelet, amelyekben a nyugalmazott pápa arról írt, hogy örömmel vette Sarah felkérését arról, hogy összefoglalja gondolatait a papi létről, különös tekintettel a cölibátusra. Gondolatait hét oldalban vetette papírra, a szöveget pedig Sarah megszerkesztette. A pápa azt is jelezte, hogy hozzájárul annak felhasználásához.

A Le Figaro című francia napilap előzetes cikke szerint a könyvben

a nyugalmazott pápa „nem maradhatok csendben” jelmondattal a papi cölibátus intézményét védelmezi.

A kérdés aktuálisnak számít, mivel Ferenc pápa iránymutató dokumentum kiadására készül a tavaly októberben, a Vatikánban rendezett pánamazóniai püspöki tanácskozás témáiról. A szinódus záródokumentuma többek között felvetette, hogy a rendkívüli paphiánnyal küzdő amazóniai régióban olyan nős férfiakat is pappá lehessen szentelni, akik már állandó diakónusként szolgálnak.

A szentszéki sajtóközpont vezetője a cikkre közleménnyel reagált, majd a Szentszék kommunikációs igazgatója, Andrea Tornielli a l'Osservatore Romano szentszéki napilapban jelentette ki, hogy Ferenc pápa nem kívánja eltörölni a cölibátust. A L'Avvenire, az olasz püspöki kar (Cei) lapja hozzátette, Ferenc pápának „esze ágában sincsen módosítani” a cölibátust, ebben a kérdésben „nincsen megosztottság az egyházban” – hangsúlyozta az újság.

A legnagyobb olasz napilapnak, a Corriere della Serának nyilatkozó Gerhard Ludwig Müller bíboros, a vatikáni Hittani Kongregáció volt prefektusa úgy nyilatkozott, hogy „nincsen két pápánk, egy pápa van, Ferenc pápa”. Megjegyezte, hogy a papi cölibátus elvének „megsemmisítése veszélyes lehet az egész egyház számára”. Eugenio Coter bolíviai apostoli helynök elmondta, hogy a diakónusok papi szolgálatának erősítése olyan területeken merült fel, ahol egy 10 ezer négyzetkilométeres területen 260 ezer hívőt a jelenlegi 13 pap alig tud ellátni.

Megszavazták a püspökök: kérik Ferenc pápát, hogy nős férfiak is lehessenek papok

Az amazonasi térség püspökeinek többsége szerint olyan kevés a pap, hogy a cölibátus részleges feloldását javasolják, de csak példás családapák lehetnének felszentelt papok.

A baloldali La Repubblica úgy látta, a nyugalmazott pápának „csapdát állítottak”, hogy az egyház konzervatívabb körei ily módon befolyásolják a jelenlegi egyházfő döntéseit. Az újság még azt is megkérdőjelezte, hogy XVI. Benedek önálló írásra képes lenne. A La Stampa szerint a Vatikán „egyre szűkebbnek bizonyul két pápa számára”.

Az áprilisban 93. évét betöltött XVI. Benedek 2013. február 11-én jelentette be lemondását, és maga rendelkezett arról, hogy megtartja fehér színű pápai ruháját, felveszi a „nyugalmazott pápa” nevet, és a Vatikánban, egy kolostorban ugyan, de utódja közvetlen közelében marad. Kánonjogi megoldást a vatikáni reformokon dolgozó bíborosi tanács (C6) körvonalazhat, mivel nem kizárt, hogy hasonló helyzet – egy beiktatott pápa és egy lemondott pápa együttesével – megismétlődhet.

Hozzászólások