Madárinfluenza: minden tyúkot leöltek egy máramarosi farmon

Madárinfluenza: minden tyúkot leöltek egy máramarosi farmon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegyezer állatnak kellett elpusztulnia a vírus miatt.

A madárinfluenza vírusának megjelenése miatt el kell pusztítani egy tyúkfarm teljes állományát a Máramaros megyei Szinérváralja (Seini) településen – közölte szerdán a romániai megyei állategészségügyi hatóság (DSVSA).

A tojástermelésre szakosodott tyúkfarm 18 700 egyedből álló állományából több mint 11 ezer pusztult el az elmúlt napokban a vírus következtében. A hatósági vizsgálat a betegség H5N8 altípusát mutatta ki az állatokban.

A DSVSA elrendelte a megmaradt állomány elpusztítását és elégetését, valamint kijelölte a gazdaság körül a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

Az utóbbi körzetben megtiltották a madarak szállítását, és felfüggesztették a farmon termelt tojás árusítását. A tyúkállomány elpusztítása, elhamvasztása után elkezdődik a farm fertőtlenítése.

Magyarországon is egyre több helyen jelenik meg a madárinfluenza, három napon belül a második gazdaságban azonosította a madárinfluenza kórokozóját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A magyar termelők milliárdos károktól tartanak.

Újabb helyen jelent meg a madárinfluenza, milliárdos károktól félnek a termelők

Három napon belül a második gazdaságban azonosította a madárinfluenza kórokozóját a Nébih. Legalább 115 ezer kacsát és 53 ezer pulykát kell leölni, és még nem tudni, hol lesz a vége. A termelők attól tartanak, hogy sok ázsiai ország visszautasítja a magyar árukat, így azokat valahol az EU-ban kell eladni, nyomott áron.

Hozzászólások